Jakub Forgács Samospráva

AKTUALITA: Desiaty kandidát na post šéfa BBSK je zo Strany zelených

Uchádzačov o lukratívny flek je o jedného viac! Svoju kandidatúru oficiálne oznámil aj Marek Mališ zo Strany zelených (SZ).

Ilustračný obrázok k článku AKTUALITA: Desiaty kandidát na post šéfa BBSK je zo Strany zelených
5
Galéria
Zdroj: TASR

Desiatym kandidátom na post predsedu Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK), ktorý dnes v Banskej Bystrici oficiálne oznámil svoju kandidatúru, je Marek Mališ (38) zo Strany zelených (SZ).

Vízia zlepšenia životného prostredia

Ako sám o sebe uviedol, je krajským predsedom SZ, pracuje ako manažér v oblasti využívania zelených energií, biomasy a trvalo udržateľného rozvoja. Dlhší čas pôsobí v komunálnej politike, či už ako poradca v oblasti energetiky alebo ako poslanec obecného zastupiteľstva v Kriváni, okres Detva, odkiaľ pochádza.

„Chcem občanom ponúknuť víziu zlepšenia životného prostredia, víziu trvalo udržateľného rozvoja na miesto, kde sa človek narodí, kde by si chcel založiť rodinu, vychovávať deti a prežiť celý život. Dospeli sme k záveru, že žiadny z ohlásených kandidátov takú víziu neponúka,“ zdôvodnil svoju kandidatúru Mališ.

Zdravotníctvo, lepšie podmienky pre matky s deťmi či seniorov majú byť ďalšie body jeho volebného programu. „Ak sa v kraji budeme všetci cítiť lepšie a budeme mať lepšie podmienky všeobecne pre život a všetci priložíme ruku k dielu, tak spolu niečo dokážeme,“ konštatoval Mališ.

„Chcem byť kandidátom, ktorý ľudí spája a nie kandidát, ktorý ľudí rozdeľuje. Ako príklad uvediem boj proti ťažbe zlata u nás doma v Detve. Tento boj spojil ľudí rôznych vízií, názorov, presvedčení a títo ľudia dokázali boj za svoje životné prostredie vyhrať,“ zdôraznil Mališ.

Na otázku, ako si predstavuje svoju volebnú kampaň a z čoho ju bude financovať, reagoval: „Toto všetko bude ešte zverejnené, je to všetko v štádiu prípravy. Financie určite zverejníme na transparentnom úč­te.“

Kotleba stále otázny

O funkciu predsedu BBSK sa doteraz chcú uchádzať konateľ súkromnej firmy a poslanec mestského parlamentu spod Urpína Igor Kašper, politológ, poslanec Národnej rady SR za SaS a Mestského zastupiteľstva v Banskej Bystrici Martin Klus, ktorého podporujú aj OĽaNO-NOVA, KDH a OKS, ďalej historik, generálny riaditeľ banskobystrického Múzea SNP a mestský poslanec Stanislav Mičev, podnikateľ Ján Lunter, predseda Strany moderného Slovenska Milan Urbáni, exprimátor a niekdajší prezident Konfederácie odborových zväzov Ivan Saktor, prednosta Mestského úradu v Brezne, právnik Martin Juhaniak, primátor Rimavskej Soboty Jozef Šimko a starosta obce Mýtna v okrese Lučenec Pavel Greksa.

Či bude opäť kandidovať aj súčasný predseda kraja Marian Kotleba (ĽSNS), oznámi koncom leta.

V OBRAZOCH: Nový kandidát na šéfa BBSK: Marek Mališ zo Strany zelených
5
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM