Martin Károly Rôzne

Alergici majú konečne prázdniny

Tohtoročná peľová sezóna sa podľa hygienikov definitívne končí. V nadchádzajúcom období síce ešte stále očakávajú pomerne vysoké koncentrácie húb (plesní), no peľ sa v ovzduší vyskytne len ojedinele.

Druhové zloženie peľového spektra na celom území Slovenska sa už pár týždňov nemení. „Vplyvom výrazného ochladenia rapídne poklesli denné koncentrácie peľu v ovzduší, preto uplynulý týždeň sa v ovzduší objavovalo len malé množstvo peľových alergénov,“ vysvetlila Janka Lafférsová z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici.

Súčasné obdobie prinieslo peľovým alergikom značnú úľavu, no chladné a mrazivé noci zas spôsobujú problémy ľuďom, senzitívnym na chlad. Alergia na chlad nie je častá, prejavuje sa v priebehu pár minút svrbením, výsypom v mieste podráždenia a pretrváva menej ako dve hodiny. Kritická teplota pre vyvolanie chladovej alergie je najčastejšie okolo 0 stupňov Celzia.

Mylne bývajú za alergiu na chlad považované príznaky ako je kýchanie, kašeľ či problémy s dýchaním pri prechode z tepla do zimy a to najmä v mrazivom počasí. V tomto prípade prichádza do úvahy skôr iná inhalačná alergia (napr. alergia na roztoče alebo plesne), kedy dochádza k zvýšenej dráždivosti zapálenej sliznice,“ skonštatovala Lafférsová.

Príznaky chladovej alergie sú opuchy tváre a rúk, začervenanie pokožky, vznik žihľavky (svrbivý výsyp) a popraskanie kože najmä na miestach nechránených oblečením. Ojedinele môže dôjsť k problémom s dýchaním.

Osoba trpiaca alergiou na chlad môže mať problémy pri pobyte na chladnom či mrazivom vzduchu, alebo pri prechode z tepla do zimy, či naopak. Alergiou na chlad trpia častejšie ženy.

Ako prevenciu odborníci odporúčajú používanie vhodných krémov najmä v zimnom období a vyhýbanie sa prudkým zmenám teplôt. Dôležitá je aj ochrana citlivých miest – tváre a rúk – pred pôsobením vetra a mrazu. Samotnú liečbu je potrebné zveriť do rúk odborného lekára.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM