Kristína Kožiaková Rôzne

ANKETA: Prečo turisti naše mesto obchádzajú? Breznania v tom majú jasno!

Prečo turisti naše mesto obchádzajú? Túto jednoduchú otázku sme položili niekoľkým obyvateľom Brezna. Niektorí naše mesto nešetrili...

Ilustračný obrázok k článku ANKETA: Prečo turisti naše mesto obchádzajú? Breznania v tom majú jasno!
Zdroj: TASR

Blízko wellness centier, lyžiarskych stredísk, či Čiernohronskej železničky sa to turistami len tak hemží, avšak priamo v našom meste turistov stretnete len veľmi zriedka. Naozaj Brezno nemá čo ponúknuť? Alebo o ňom turisti nevedia? Zisťovali sme, ako to vidia samotní Brezňania.

Rastislav (55): Určite je v Brezne zlá infraštruktúra aj zlé parkovanie. Podľa mňa, môžu byť kameňom úrazu aj neskoré otváranie obchodov a skoré zatváracie hodiny obchodov. Možno by cestovnému ruchu pomohlo viac kultúrnych podujatí. Určite ich začína byť viac ako po minulé roky, ale stále je to nedostatočné. Myslím si, že by pomohla aj lepšia propagácia, prípadne lepšia spolupráca medzi jednotlivými subjektami cestovného ruchu a mestom.

Zuzana (30): Mesto Brezno samo o sebe, podľa mňa, ožilo po nástupe Tomáša Ábela. Predbehnúť však akciami a podujatiami bystriansku dolinu v zime plnú turistov je umenie. Pritiahnuť môžeme diskotékami, letnými terasami. Gastronómia je určite na vyššej úrovni na hoteloch penziónoch v okolí ako v samotnom Brezne. Plaváreň a wellness má už dnes každý penzión. Bowling aj reštauráciu tiež, mega diskotéka v Brezne upadá, takže ani za zábavou ľudia nemajú dôvod prísť.

Mária (60): Nie je sa tu na čo pozerať. Máme zvonicu, ktorá zatiaľ nie je ničím vynimočná. Veľa Brezňanov tam ešte ani nebolo a nieje to žiadna „ajfelovka.“ Čo sa týka parku parku, námestia, fontány naozaj mi nenapadá nič, čo by mohlo turistov prilákať. Počula som, že mesto sa chystá upraviť promenádu pri Hrone, to by mohlo byť plus pre mesto.

Jakub (27): Aj keď mesto nemá až také výrazné historické pamiatky ako majú iné mestá, má svoje významné prvky, akým je napríklad aj námestie, ktoré je výnimočné svojím tvarom a rozlohou, avšak málo kto to vie – teda chýba propagácia. Takisto sú málo spropagované historické stavby a prvky technickej, či kultúrnej histórie – akými sú kostoly, zvonica, radnica, jediná synagóga na Horehroní, organ v evanjelickom kostole, kostol sv. kríža a mnohé iné. V meste chýba skutočná „atrakcia“, ktorá by sa stala pre mesto jedinečnou a bola by lákadlom pre turistov. Ak návštevník do Brezna predsa zavíta, myslím, že každého zaujme početné množstvo našej menšiny, ktorá ho víta pri príchode do mestského parku. Predpokladám, že mnohých ľudí to „odpudí“ si v parku aj sadnúť alebo zotrvať.

Lenka (23): Zrejme preto ich to sem velmi neťahá, lebo je tu málo atrakcií aj akcií. Treba však povedať, že si myslím, že sa to zlepšuje. Zatiaľ hlavne v okolí Brezna. Zbojska, Vydrovo, ale snáď ľudí pritiahnu aj momentálne častejšie kultúrne akcie v Brezne, či možno zrekonštruovaná synagóga.

Na názor sme sa spýtali aj odborníka. Tú istú otázku sme položili aj riaditeľovi Oblastnej organizácie cestovného ruchu (OOCR – Nízke Tatry Juh) Milanovi Gemzickému.

Nemyslím si, že turisti vedome obchádzajú mesto Brezno. Aj keď stále sú „veci“, ktoré turistom vadia a ústne si tieto informácie šíria medzi sebou v ubytovacích zariadeniach, čo má za následok, že do mesta sa nehrnú bez ohľadu na jeho ponuku. Dobrou správou je, že mesto o týchto „veciach“ – nedostatkoch vie a postupne ich rieši.

Čo je ale podstatou problému, je ponuka mesta v oblasti turizmu. Turisti idú tam, kde ich láka široká ponuka kvalitných služieb. Takže odpoveď na otázku je, že turisti mesto neobchádzajú, ale nemajú dôvod, pre ktorý by čas trávili aj v meste, napríklad v správnom čase otvorené a atraktívne historické pamiatky, vrátane kostolov a podobne.

Naša organizácia sa dlhodobo snaží o riešenie tohto problému a veríme, že s mestskou komisiou pre CR sa nám to podarí úspešne vyriešiť.

Môže vás zaujímať:

Zábery pri ktorých lokalpatriotom poskočí srdce: Pozrite si víťazné FOTKY z Horehronia

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM