Správy Samospráva

Banskobystrický kraj chce rozdávať odmeny: KOMU a KOĽKO minimálne?

Podľa predsedu BBSK Jána Luntera dostanú zamestnanci zariadení sociálnych služieb v decembrovom výplatnom termíne odmenu s prihliadnutím na prácu, ktorú vykonávajú.

Ilustračný obrázok k článku Banskobystrický kraj chce rozdávať odmeny: KOMU a KOĽKO minimálne?
4
Galéria
Zdroj: TASR/Ján Krošlák

Celkovo 880-tisíc eur plánuje Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK) vyčleniť na odmeny pre všetkých zamestnancov zariadení sociálnych služieb, ktoré má kraj vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti. Informovalo o tom vedenie BBSK v Banskej Bystrici.

Odmena stovky eur

„Chcem poďakovať všetkým, ktorí sa v zariadeniach sociálnych služieb starajú o tých najohrozenejších a o bezproblémovú prevádzku. Ich práca nie je jednoduchá ani za "bežných“ podmienok, nie to ešte v čase pandémie, kedy sú vystavení obrovskému tlaku a zodpovednosti. Títo ľudia denne čelia výzvam, pred ktorými nikdy nestáli a od ich správnych rozhodnutí závisia mnohokrát životy iných," zdôvodnil predseda BBSK Ján Lunter.

Podľa neho každý jeden zamestnanec ich zariadenia dostane v decembrovom výplatnom termíne odmenu minimálne 470 eur v hrubom, prípadne vyššiu, s prihliadnutím na prácu, ktorú vykonáva.

„Verím, že zmena rozpočtu, ktorá dá priestor na vyplatenie jednorazových odmien zamestnancom v sociálnych službách, nájde v novembri podporu naprieč celým politickým spektrom zastupiteľstva. Títo ľudia si ju rozhodne zaslúžia,“ reagovala Božena Kováčová, predsedníčka komisie zdravotníctva, sociálnych vecí a marginálnych skupín krajského parlamentu.

Aj z ministerstva

Okrem odmien, ktoré pôjdu po schválení zastupiteľstvom z rozpočtu BBSK, kraj žiada aj o dotáciu z Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR.

„Požiadali sme ministerstvo o sumu viac ako 1,16 milióna eur. Tieto peniaze budú rovnako určené na odmeny pre zamestnancov zariadení sociálnych služieb v zriaďovateľskej pôsobnosti BBSK a spolu s odmenami od kraja by si tak mohli prilepšiť viac ako o tisíc eur v hrubom,“ konštatoval šéf kraja.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

V OBRAZOCH: Brífing Banskobystrického samosprávneho kraja
4
Galéria
Zdroj: TASR/Ján Krošlák
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM