Jakub Forgács Správy Samospráva

Banskobystrický kraj ukončí očkovacie aktivity: KDE vám potom pichnú vakcínu? FOTO

Aj týmto krokom sa podľa slov Jána Luntera posúvame smerom k normálnemu životu – hoci nový koronavírus už zrejme nikdy úplne nevymizne.

Ilustračný obrázok k článku Banskobystrický kraj ukončí očkovacie aktivity: KDE vám potom pichnú vakcínu? FOTO
11
Galéria
Zdroj: BBSK

Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK) ukončí v priebehu najbližších týždňov všetky svoje očkovacie aktivity, ktoré vykonával viac ako rok. Župa k tomuto kroku pristupuje po oznámení ministerstva zdravotníctva, ktoré samosprávne kraje vyzvalo k postupnému zatváraniu veľkokapacitných centier. Informovala o tom Lenka Štepáneková, vedúca oddelenia komunikácie BBSK.

Odovzdanie štafety

Dôvodom je podľa jej slov aj snaha o návrat k životu spred pandémie, kraj preto v piatok symbolicky odovzdal očkovaciu štafetu ambulantným lekárom a zdravotníckym zariadeniam – teda tým, ktorým starostlivosť o pacienta, vrátane všetkých očkovaní, prirodzene patrí.

„Aj týmto krokom sa posúvame smerom k normálnemu životu – hoci nový koronavírus už zrejme nikdy úplne nevymizne, po dvoch rokoch mimoriadnych opatrení sa s ním musíme naučiť žiť a vytvoriť systémové kroky pre zvládanie jeho prípadných ďalších vĺn,“ povedal predseda BBSK Ján Lunter.

„Banskobystrická župa hneď od začiatku, ako sa objavili očkovacie látky, ponúkla pomocnú ruku vláde s čo najrýchlejším zaočkovaním širokej verejnosti. Už v polovici januára minulého roku kraj prišiel s konkrétnym manuálom pre vytváranie veľkokapacitných očkovacích centier, ktoré sa neskôr stali hlavným pilierom štátnej očkovacej stratégie,“ uviedla Štepáneková. Postupne na území BBSK pribudlo osem takýchto centier, aby bola vakcína dostupná vo všetkých regiónoch a čo najbližšie k ľuďom.

Pilotný projekt

Rovnako ako pilotný vznikol v kraji projekt mobilných očkovacích jednotiek, s ktorým BBSK prišiel už 7. apríla a postupne sa tento koncept rozšíril aj v iných krajoch.

„S vakcínou sme doslova obchádzali aj tie najmenšie obce, vrátane tých, ktoré patrili medzi najmenej zaočkované. Bola to mnohokrát mravčia práca, naši ľudia nie raz museli čeliť nadávkam a urážkam od antivaxerov, no napriek tomu sa nevzdali – vďaka tejto našej spoločnej snahe len Banskobystrický samosprávny kraj zaočkoval v minulom roku 268 731 ľudí,“ doplnil banskobystrický župan, ktorý v piatok odovzdal symbolickú očkovaciu štafetu Renáte Ježíkovej, všeobecnej lekárke pre dospelých, ktorá sa stará o takmer tritisíc pacientov v Hriňovej a v Kriváni.

O tom, ako prebieha očkovanie v ambulanciách sa viac dočítate na nasledujúcej strane.

Ďalšie aktuálne správy

V OBRAZOCH: Kraj ukončí očkovacie aktivity
11
Galéria
Zdroj: BBSK
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM