Jakub Forgács Správy Samospráva

BBSK vyčlenil na podporu utečencov státisíce eur: KDE všade majú byť ubytovaní?

Župa už ubytováva prvých utečencov z Ukrajiny. Myslí pritom na hendikepovaných aj následnú integráciu.

Ilustračný obrázok k článku BBSK vyčlenil na podporu utečencov státisíce eur: KDE všade majú byť ubytovaní?
Zdroj: TASR/Roman Hanc

Presne týždeň po začiatku ruskej vojenskej invázie na Ukrajinu prichádza Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK) s konkrétnymi krokmi na pomoc ľuďom, ktorých tento konflikt zasiahol. Po zriadení zberného miesta pre cielenú materiálnu pomoc na Kačici v Banskej Bystrici vo štvrtok kraj predstavil ďalšie opatrenia na pomoc utečencom. Zároveň prvých 60 matiek s deťmi v priebehu dneška ubytuje vo Fiľakove. Informovala o tom Lenka Štepáneková, vedúca oddelenia komunikácie BBSK.

Najakútnejšie problémy

„V tejto chvíli sú pred nami úlohy, ktoré sú krátkodobé, strednodobé a dlhodobé – niečo potrebujeme riešiť ihneď a teraz, lebo utečenecká kríza je akútna a v prvej vlne treba poskytnúť ubytovanie a základný komfort ľuďom, ktorí k nám prichádzajú. Potom prídu ďalšie úlohy a riešenie otázky, ako ďalej,“ povedal na dnešnom tlačovom brífingu podpredseda BBSK Ondrej Lunter.

Snahou kraja je podľa slov Štepánekovej poskytnúť utečencom komplexné a udržateľné služby bez toho, aby to bolo na úkor obyvateľov BBSK. „Pri riešení tejto problematiky župa využije prax, ktorú získala počas koronakrízy, či už pri zriaďovaní karanténnych centier alebo organizovaní očkovania, tiež know-how zo sociálnej ekonomiky a integračných projektov multifunkčných centier,“ uviedla.

„Nasadili sme tím desiatich ľudí, najmä z Rozvojovej agentúry BBSK, ktorý má na starosti vytváranie adaptačných riešení pre utečeneckú krízu. Sú to nesmierne schopní profesionáli, ktorí sa svojej úlohy zmocnili naozaj bleskovo a v rekordne krátkom čase prišli s riešením najakútnejších problémov. Okrem vlastnej praxe študujú najlepšie príklady zo zahraničia pre zvládanie utečeneckých kríz, ktoré budú adaptovať na naše podmienky,“ doplnil Ondrej Lunter.

Ubytovanie a strava

Od budúceho týždňa bude mať BBSK podľa slov Štepánekovej k dispozícii celkovo 260 miest pre ubytovanie utečencov celkovo na šiestich internátoch v Brezne, Fiľakove, Revúcej, Lučenci a vo Zvolene. Tieto kapacity vytvoril tak, aby nebolo ohrozené ubytovanie študentov a ich prezenčná výučba.

„Ubytovanie je samozrejme zabezpečené vrátane celodennej stravy a riešenia zdravotnej starostlivosti. Špeciálne sa budeme venovať ľuďom so špecifickými potrebami – sociálne odkázaným či hendikepovaným, na ktorých doposiaľ zvlášť myslené nebolo. Pre nich budeme mať k dispozícii 190 miest v samostatných blokoch našich zariadení sociálnych služieb, kde sa o nich postará odborný personál,“ povedal Ondrej Lunter.

Všetky ubytovacie kapacity, ktoré kraj vytvorí, zaregistruje na stránke a prostredníctvom nej bude možné o toto ubytovanie aj požiadať.

„Snažíme sa nevytvárať nové štruktúry, ale koordinujeme sa s už existujúcimi funkčnými kanálmi. Vyzývame aj všetky samosprávy a jednotlivcov, aby svoju ponuku pomoci tiež zaregistrovali na www.ktopomozeukrajine.sk – stránka je plne funkčná a veľmi flexibilná,“ doplnila Janka Pálková, riaditeľka Rozvojovej agentúry BBSK a hlavná koordinátorka krízového tímu.

Ďalšie ubytovacie kapacity má župa v zálohe a v prípade zhoršujúcej sa situácie je pripravená poskytnúť rádovo tisícky miest pre núdzové ubytovanie utečencov.

Viac o ďalšej pomoci z BBSK sa dočítate na nasledujúcej strane.

Ďalšie aktuálne správy

Vojna na Ukrajine
16
Galéria
Zdroj: TASR/AP
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM