Katarína Oravská Rôzne

Bezdomovci v Brezne čelia krutému počasiu: Toto je miesto, kde nájdu úkryt pred mrazmi!

Ortuť teplomera v posledných dňoch býva pod nulou. Zatiaľ čo pre nás môžu mrazy znamenať, napríklad ranné škrabanie auta, ľuďom bez domova sa zima často stáva aj osudnou. Kde sa v našom meste môžu ukryť pred krutými mrazmi?

Ilustračný obrázok k článku Bezdomovci v Brezne čelia krutému počasiu: Toto je miesto, kde nájdu úkryt pred mrazmi!
Zdroj: TASR

Chladné dni a ešte mrazivejšie noci sú pre mnohých obdobím, kedy je najlepšie pod dekou v teple domova. Čo ale tí, ktorí žiadny domov nemajú? Možnosťou, ako sa vyhnúť nocľahu v chladných uliciach a prečkať mrazy, je podľa slov vedúcej kancelárie primátora Dany Kmeťovej Sezónna ohrevovňa. V zimných mesiacoch je otvorená od 17:00 do 8:00. Kapacita ohrevovne je 5–6 klientov a služba je bezplatná.

„Klienti sú monitorovaní kamerovým systémom z dôvodu bezpečnosti službukonajúcim zamestnancom, ktorý v prípade potreby zabezpečí ostatné záchranné zložky, napr. rýchla zdravotná pomoc, zásah mestskej a štátnej polície a pod,“ priblížila Kmeťová. Počas dňa môžu občania bez prístrešia využiť služby Nízkoprahového denného centra Lúč, ktoré sídli rovnako ako ohrevovňa v objekte útulku Nádej na Mládežníckej ulici.

„V nízkoprahovom dennom centre môžu klienti vykonávať osobnú hygienu, prípravu jedla a prevzatie čistého šatstva, taktiež je im poskytované sociálne poradenstvo. Poplatok za túto službu je 0,50 € za prípravu stravy a 0,50 € za vykonanie hygieny,“ vysvetlila Kmeťová. Taktiež sú im k dispozícii aj sociálne služby v Útulku Nádej, a to celoročnou pobytovou formou. V zariadení je poskytované ubytovanie na určitý čas, zabezpečenie šatstva, podmienky na výkon osobnej hygieny, prípravy stravy, ale aj voľnočasových aktivít. Kapacita zariadenia je 24 miest. Úhrada za poskytovanie služieb v zariadení je 0,90 € na noc.

„Všetky zariadenia pre občanov bez prístrešia sú pod jednou strechou, takže táto cieľová skupina nájde viac možností na riešenie ich sociálnej situácie na jednom mieste,“ dodala Kmeťová.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM