Katarína Oravská Samospráva

Bezdomovcom sa treba venovať, hodením pár centov im nepomôžete

Mestská polícia eviduje v Brezne 15 až 20 bezdomovcov. Možno ste ani nevedeli, že mesto má zriadenú pre ľudí bez domova ubytovňu na Mládežníckej ulici. Klienti, ktorí sú tu ubytovaní musia dodržiavať pravidlá ubytovacieho poriadku. Breznianska útulok pre bezdomovcov má príznačný názov – Nádej.

Ilustračný obrázok k článku Bezdomovcom sa treba venovať, hodením pár centov im nepomôžete
Zdroj: Dnes24.sk

„Mnoho občanov mesta ani netuší, že na našom území máme nejaké zariadenia pre bezdomovcov a majú utkvelú predstavu, že keď im hodia pár centov tak im pomáhajú. Opak je pravdou. Nepomáhajú, skôr v nich utlmujú vlastnú aktivitu, podporujú ich nečinnosť a zmysel pre povinnosť,“ myslí si Viera Hľadajová, vedúca odboru sociálnych vecí Mestského úradu v Brezne.

Pomôcť môžu obyvatelia podľa nej skôr v tým, že žobrajúcemu poskytnú informáciu kde môže požiadať o sociálnu pomoc. V útulku Nádej sa ich snažia bezdomovcov vťahovať do bežného života, napríklad prostredníctvom rôznych aktivít.

V útulku môžu byť pol roka

Aby mohli byť klientovi poskytnuté služby v útulku, musí splniť určené podmienky. „Klient vyplní formulár žiadosti o poskytovanie služieb v zariadení, ktorého súčasťou je aj potvrdenie lekára o zdravotnom stave a o bezinfekčnosti,“ povedala nám Hľadajová.

Doba poskytovania sociálnych služieb v útulku je maximálne 6 mesiacov. „Vo výnimočných prípadoch a po prešetrení sociálnej situácie klienta, sa môže poskytovanie služieb v útulku predĺžiť,“ priblížila Hľadajová.

Alkohol v útulku netolerujú

„Pri nástupe do zariadenia je klient oboznámený s domovým a prevádzkovým poriadkom, v ktorom je uvedené aj to, že v zariadení sa neposkytnú služby klientovi, ktorý je pod vplyvom alkoholických alebo iných omamných látok,“ uviedla Hľadajová.

Pre všetkých klientov platí rozpis služieb upratovania zariadenia. Majú možnosť aj využiť voľnočasové aktivity, ktoré sú zamerané na úpravu okolia zariadenia či vyrábať výrobky, ktorými sa prezentujú na rôznych podujatiach.

Útulok je aktuálne plne obsadený

„Uvedené zariadenie sociálnych služieb má kapacitu 22 miest. Momentálne je kapacita plne obsadená. Najviac žiadostí občania doručia v zimnom období,“ povedala Hľadajová. Klient hradí len náklady spojené s ubytovaním, t. j. 90 centov za osobu na noc. Za sociálne poradenstvo, pomoc pri uplatňovaní práv a právom chránených záujmov, za nevyhnutné ošatenie a obuv klient neplatí.

Samozrejme, nie je možné vyhovieť každej žiadosti. „Ďalšími z poskytovaných sociálnych služieb sú služby v zariadeniach Nízkoprahové denné centrum Lúč a sezónna ohrevovňa,“ doplnila vedúca odboru sociálnych vecí MsÚ Brezno Viera Hľadajová.

Lúč poskytuje svoje služby počas pracovného týždňa

Nízkoprahové denné centrum Lúč poskytuje svoje služby pondelok až piatok od 8.00 do 12.00. Zariadenie je určené osobám, ktoré nemajú zabezpečené podmienky na uspokojenie základných životných potrieb. „O poskytovanie uvedenej sociálnej služby majú občania prevažne záujem v zimnom období, a to hlavne o možnosť prípravy stravy a vykonanie osobnej hygieny,“ spresnila Hľadajová. Okrem iného si tu klienti môžu, napríklad zriadiť aj mejlovú adresu.

V zime sa bezdomovci môžu zohriať v ohrevovni

Sezónna ohrevovňa býva bezplatne otvorené v zimnom období denne od 17.00 do 8.00. „Prevádzka ohrevovne je zriadená v budove útulku Nádej, oddelená osobitným vchodom, kde sú poskytované sociálne služby občanom bez prístrešia, ktorí z rôznych subjektívnych alebo objektívnych dôvodov nechcú alebo nemôžu využívať sociálne služby v útulku, kde by v zimnom období v nepriaznivých poveternostných podmienkach mali možnosť sa zohriať a eliminovať kritické následky nízkych teplôt na svoj organizmus,“ povedala Hľadajová.

V ohrevovni dôjde občas ku kolíziám, pri ktorých zamestnancom zariadenia musia pomáhať aj policajti. „Vzhľadom k tomu, že do ohrevovne sa dostanú aj klienti pod vplyvom alkoholu, občas sa stáva, že medzi nimi dochádza k roztržkám,“ uviedla vedúca sociálneho odboru.

Sami musia chcieť

„S občanom, ktorý sa ocitol na ulici je potrebné pracovať dlhodobo a úplne “od podlahy“. Kým oni sami nezačnú participovať na riešení svojej sociálnej a bytovej situácie, tak žiadna pomoc nie je dosť dobrá,“ dodala na záver Hľadajová.

Viac info o útulku nájdete na webe: utulok-nadej-brezno.sk

Foto: Útulok Nádej

Útulok Nádej
33
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM