Katarína Oravská Iné športy

Biatlonistka Fialková: Olympiáda v Soči splneným snom aj nočnou morou zároveň

Dvadsaťjedenročná biatlonistka Paulína Fialková z Čierneho Balogu sa tento rok premiérovo predstavila pod piatimi kruhmi. O jej výkonoch aj zážitkoch zo Soči sme sa s ňou porozprávali.

Ilustračný obrázok k článku Biatlonistka Fialková: Olympiáda v Soči splneným snom aj nočnou morou zároveň
Zdroj: TASR

Mladučká Paulína Fialková trénuje v klube Valaská – Osrblie. Na olympiáde v Soči štartovala v šprinte na 7, 5 km. Skončila na 72. mieste. Bola aj súčasťou ženskej štafety, ktorá sa klasifikovala na 14. mieste.

Ako hodnotíte svoj výkon na Zimných olympijských hrách v Soči 2014?
Svoj výkon rozhodne nehodnotím pozitívne. Zradila ma streľba, čo bolo u mňa túto sezónu časté. Určite viem, že s lepšou streľbou to mohol byť kvalitnejší výsledok.

Podľa Juraja Sanitru (strelecký tréner zlatej Anastasie Kuzminovej) bola streľba našej ženskej štafety katastrofálna, súhlasíte? Čo sa podľa vás pod to podpísalo?
Áno, bola katastrofálna, súhlasím s ním. Beriem to tak, že sme si proste všetky vybrali svoj zlý strelecký deň na štafete. Aj keď je to o to horšie, že to bolo na olympijských hrách.

Toto bola vaša olympijská premiéra. Verili ste, že sa dostanete do Soči? Čo pre vás znamená účasť pod piatimi kruhmi?
Už pred štyrmi rokmi som si povedala, že o štyri roky by som tam chcela byť. Na jednej strane bola olympiáda splneným snom, obrovskou skúsenosťou a poučením, na druhej strane nočná mora v podobe výsledkov, ktorá ma ešte nejakú dobu bude prenasledovať.

Priblížte nám atmosféru v Soči? Aké to tam bolo?
Odhliadnuc od výsledkov bola v Soči vynikajúca atmosféra, prostredie, jedlo, ľudia…to všetko bolo takmer dokonalé. Odnášam si odtiaľ milión spomienok a verím, že tie negatívne sa vytratia, napravia lepšími výsledkami v budúcnosti a ja na olympiádu budem spomínať veľmi pekne.

Stihli ste si pozrieť mesto či vychutnať si olympiádu aj ako diváčka?
V meste som sa pozrieť nebola, navštívila som len ďalšie dve olympijské dediny, ale akurát vtedy sa tam žiaden závod nebežal, takže ako divák som nebola tiež nikde. Náš rozpis tréningov vôbec nesedel napríklad s hokejovými zápasmi, čo ma mrzí.

Ako vyzeral vás deň v Soči?
V Soči je o tri hodiny viac, ale takmer nikto si tam na časový posun nezvykol. Spať sme chodili o jednej v noci a vstávali sme o deviatej – desiatej. Nasledovali raňajky, posilka alebo sme sa šli prebehnúť, prípadne ľahší tréning na lyžiach, obed, oficiálny tréning, večera a po večeri biliard alebo nejaké iné hry v herni alebo wellnes, masáž, cvičenie s fyzioterapeutmi, ale o jedenástej sme boli vždy na izbách.

Prezraďte nejaký zážitok zo Soči, ktorý považujete za úplne najviac?
Naj zážitkov je viac, jeden z nich je keď som stála na štarte šprintu a Nasťa dala druhú nulu, bola som presvedčená že Slovensko má zlatú placku a mala som zimomriavky. Ostatné naj zážitky si ale nechám pre seba :).

Dávajú vám rady naši skúsenejší biatlonisti ako Anastasia Kuzminová či Pavol Hurajt?
Áno, dávajú nám rady, ale zjavne sme ich ešte nepochopili. Nasťa je veľmi milý človek, ktorý sa ma zastal a je, dá sa povedať, vzorom pre všetkých. Huri je skôr takým vtipálkom ako radcom, zo všetkého spraví srandu a musím uznať, že v tíme bude veľmi chýbať.

Odkedy sa venujete biatlonu? Kto vás k nemu priviedol?
Biatlon robím od ôsmich rokov. Priviedol ma k nemu oco, pretože som bola príliš hyperaktívna a vôbec celá rodina je športovo založená, takže niečo som robiť musela.

Čo by ste chceli v biatlone dosiahnuť?
Po nevydarenej sezóne je ťažké ísť bezhlavo za nejakým cieľom, radšej som opatrnejšia v tom, čo chcem. Až do tejto sezóny sa mi darilo plniť si malé osobné ciele a bol u mňa vidieť progres. Teraz by som si chcela dať hlavne dokopy psychiku, nájsť novú motiváciu znova začať trénovať. Uvidíme či sa mi to podarí. Ak áno, potom by som chcela dosiahnuť to, čo každý športovec a to sú cenné kovy :), ale je mi jasné, že to je hudba budúcnosti.

Čo študujete? Čomu by ste sa chceli v živote venovať okrem biatlonu?
Študujem právo, ale či sa mu budem aj venovať ešte netuším.

Čo najradšej robíte, keď máte voľno? Ako relaxujete?
Keď je stred sezóny a máme voľný deň tak oddychujem, váľam sa v posteli. To je pre mňa relax. Po sezóne, keď je voľno dlhšie sa venujem kamarátom a chodím s nimi na akcie ;) Rada aj snowboardujem, ale to asi nebudem mať kde tento rok, tak si miesto toho vyrazíme s babami na nákupy :).

Paulína Fialková
7
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM