Správy

Ondrejský jarmok: Ako sa zmenili predajné miesta a kde nájdete chuťovky pod zub?

Od 30. novembra do 2. decembra bude v Brezne vládnuť jarmočná atmosféra. Zavíta k nám 250 trhovníkov takmer z celého Slovenska, ale aj z Čiech, Poľska a jeden z Maďarska.

Ilustračný obrázok k článku Ondrejský jarmok: Ako sa zmenili predajné miesta a kde nájdete chuťovky pod zub?
Zdroj: Dnes24.sk

Remeselníci zblízka i z ďaleka, chutné špeciality, vôňa vareného vína či medoviny, množstvo spotrebného tovaru či dobrá zábava na Gazdovskom dvore – to všetko vás čaká už na 529. ročníku Ondrejského jarmoku v Brezne, ktorý sa radí medzi najstaršie na Slovensku.

Stovky trhovníkov

Do Brezna zavíta 250 trhovníkov takmer z celého Slovenska, ale aj z Čiech, Poľska a jeden z Maďarska. Ako uviedla Kvetoslava Ďuriančíková z odboru služieb občanom a vnútornej správy, počet predajcov je približne rovnaký ako po iné roky, mení sa iba zloženie žiadateľov. „Takmer stovku sme museli z kapacitných dôvodov odmietnuť. Tohto roku dokonca aj remeselníkov s drevenými výrobkami.“

Ondrejský jarmok patrí na Slovensku k posledným v roku, preto je o predajné miesta veľký záujem. Najžiadanejšou časťou je Ulica Boženy Němcovej a námestie.

Lákadlá Ondrejského jarmoku 2016
34
Galéria

Vychytené lokality

„Predajcovia nechcú predávať v bočných uličkách, ako je napr. Švermova ulica popred bývalú priemyslovku, kde máme nahláseného len jedného predajcu a Malinovského ulica, kde umiestňujeme len tých predajcov, ktorí o predaj v tejto zóne prejavili záujem,“ vysvetľuje Kvetoslava Ďuriančíková.

Rozloženie stánkov mesto nemenilo. „Zmenou je iba to, že na Malinovského ulici návštevníci nájdu menej predajcov ako po iné roky a na Švermovej ulici predaj nebude.“

Stánky so všakovakými dobrotami, vôňa vareného vína, medoviny či pečenej klobásy a iné pochúťky budú umiestnené na bývalej autobusovej stanici.

„Remeslá tradične nájdete na platforme námestia, ale drevené výrobky či košíky aj na Ulici Boženy Němcovej. V ponuke budú výrobky z keramiky, drevené drôtené, textilné, zo slaného cesta, pletenie z papiera, kožušiny, sviečky zo včelieho aj z palmového vosku a mnoho iných,“ prezradila Kvetoslava Ďuriančíková.

Podľa jej slov, tradične najväčší záujem je o predaj občerstvenia, nápojov, medovníkov a cukroviniek. Zo spotrebného tovaru sú to ponožky, hračky, galantéria.

Na Gazdovskom dvore

Na Ondrejskom jarmoku bude veru veselo a najrušnejšie v sobotu, kedy od 9.00 do 13.00 v mestskom parku pri kostole vyrastie Gazdovský dvor.

Salaš Zbojská bude ponúkať výrobky zo zabíjačky, syry, halušky a iné špeciality. K výbornej nálade prispeje ľudová hudba Nátura (Pančíkovci) a mužská spevácka skupina Krnohári.

Od štvrtka do nedele sa môžete zabaviť aj na kolotočoch, ktoré budú ako vždy umiestnené na severozápadnej strane námestia. „Predpokladám, že okrem obľúbených autíčok nás kolotočiari prekvapia aj niečím novým,“ dodala Kvetoslava Ďuriančíková.

Ilustračné foto

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM