Katarína Oravská Rôzne

Bomburova šabľa s okrúhlym jubileom: Porota vyberala zo stoviek vtipných kresieb FOTO a VIDEO

Nielen Brezno má svoje jubileum. Oslavuje tiež medzinárodná súťaž kresleného humoru a satiry. Bomburova šabľa má za sebou už 20. ročník. A toto sú víťazi.

Ilustračný obrázok k článku Bomburova šabľa s okrúhlym jubileom: Porota vyberala zo stoviek vtipných kresieb FOTO a VIDEO
Foto: Katarína Oravská

Mesto oslávilo na Dňoch mesta jubileum 750. rokov. Tradične sa počas mestských osláv koná v synagóge aj vernisáž s vyhlásením výsledkov O Bomburovu šabľu. Medzinárodná súťaž kresleného humoru a satiry mala tiež pekné výročie – tohtoročný ročník bol už 20.

Do kategórie do 15 rokov zaslalo 54 detí spolu 62 prác. Zapojili sa školy z Brezna, Lomu nad Rimavicou, Čierneho Balogu, Valaskej, ale aj z Prešova. Do druhej kategórie nad 15 rokov prišlo od 56 autorov 209 prác. Tie neboli len zo Slovenska, ale aj ďalších deviatich štátov, ako z Českej republiky, Nemecka, Írska, Poľska či Uzbekistanu. Dokopy sa tak tohto roku zapojilo 110 autorov s 217 prácami. Téma bola U lekára. Najúspešnejšie práce je možné vidieť v breznianskej synagóge.

Úplne prvý ročník O Bomburovu šabľu sa konal ešte v roku 1984 a mal Protivojnovú tému. Po niekoľkých prestávkach sa od roku 2004 koná pravidelne. Za dvadsať rokov bolo do súťaže zaradených 6599 kresieb od 2211 autorov zo Slovenska, ale aj iných štátov sveta. Súťaž založili Daniel Rakyta, Peter Zifčák a Ferdinand Hrablay, ktorí sú dodnes aj členmi poroty.

Výsledky 20. ročníka O Bomburovu šabľu:

Kategória do 15 rokov
1. cena Matej Aurel Švárny ZUŠ Prešov
2. cena Dorota Bielená ZUŠ Prešov
3. cena Renata Riapošová ZUŠ Brezno

čestné uznanie
Simona Čapeková Gymnázium Brezno
Kristína Kuviková ZUŠ Brezno

Kategória nad 15 rokov
1. cena Andrej Mišánek Poprad
2. cena Makhmudjon Eshonkulov Uzbekistan
3. cena Peter Sedlák Prešov

čestné uznanie
Vladimír Kazanevsky Ukrajina
Marie Plotěná Česká republika
Furkat Usmanov Uzbekistan

Bomburova šabľa s okrúhlym jubileom
19
Galéria
Foto: Katarína Oravská
O Bomburovu šabľu
2
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM