Katarína Oravská Rôzne

Brezňania a letné dovolenky: Aké zájazdy nakupujeme najčastejšie, takto nás vidia naše cestovky!

Obdobie vytúžených dovoleniek je tu a všetci si už brúsime zuby na chytanie bronzu na pláži, osvieženie v mori a najmä, niekoľkodňový útek od bežných starostí. My sme zisťovali, kam to tento rok Brezňanov láka najviac, či ako hlboko majú pri výbere dovolenky do vrecka...

Ilustračný obrázok k článku Brezňania a letné dovolenky: Aké zájazdy nakupujeme najčastejšie, takto nás vidia naše cestovky!
Zdroj: TASR

Chorvátsko, Bulharsko, Turecko. To sú krajiny, ktoré padali z úst pracovníkov breznianskych cestoviek najčastejšie. „Na trhu sme krátko, naši klienti sú viac-menej starší, dokonca dôchodcovia a majú záujem o seniorské pobyty v Chorvátsku. Čo sa týka rodín ide o letecké zájazdy do Turecka a Bulharska,“ doplnila Alena Vachová z cestovnej agentúry Beauty Travel.

Ako sa nami oslovené cestovky zhodli, zavážiť zvykne v prvom rade cena a spôsob dopravy, ale napríklad i miesto odletu. Mimoriadne obľúbené sú u obyvateľov nášho mesta dovolenky s odletom z neďalekého Sliača. Podľa Anny Buzgovej z cestovky Kono, je pre nás Sliač totiž veľmi prístupným miestom. Ľudia však všeobecne preferujú stále aj dopravu vo vlastnej réžii.

„Ľudia využívajú ešte hodne vlastnú dopravu do Talianska a Chorvátska, ale napríklad aj do Albánska a Čiernej Hory,“ uviedla Buzgová. Ako pokračovala, prekvapuje ju to, pretože leteckým spojením sú tam za hodinu, kým autom za 24–25 hodín. Vidí za tým snahu ušetriť, ale aj strach z lietania.

Pustia euro?

Pýtali sme sa aj na to, koľko sú v priemere Brezňania ochotní do letného oddychu investovať. „Financií je málo, takže idú lacnejšie pobyty, ale pár klientov si dovolí aj v Brezne dovolenku, napr. na Kube alebo Dubaji,“ prezradila Vachová z Beauty Travel.

„V priemere sú ochotní investovať 400–500 eur/osoba, v priebehu posledných rokov táto suma klesá,“ povedali nám v Cestovnej agentúre Summer Brezno.

A.Buzgová z CA Kono považuje za reálnu sumu na dovolenku horko-ťažko 700 eur na osobu. „Máme takých klientov, ktorí chcú za 500 eur celú dovolenku. To je absolútne nemožné ani len v Chorvátsku, aj keby išli vlastnou dopravou,“ myslí si Buzgová. Ako dodala, cenové hladiny sa každý rok menia, platí však, že krajina ktorá vstupuje do cestovného ruchu má prvý rok uvádzacie ceny, pričom už na ďalší rok sú ceny samozrejme vyššie.

Albánsko aj Sardínia

Z noviniek vedie Albánsko. Podľa A.Vachovej z Beauty Travel, sú tam vynikajúce služby. Ako vysvetlila Buzgová z Kono, Albánsko začalo už pred dvoma rokmi, ale v Brezne sa rozbehlo až teraz, pretože kým k nám prídu informácie z Bratislavy, trvá to aj rok – dva.

„Novinkou je Sardínia, ktorá sa robievala aj predtým, ale z Viedne, teraz sa už lieta aj z Bratislavy. Sardínia je najkrajší ostrov Stredomoria. Môžem potvrdiť, vrátila som sa odtiaľ pred dvoma týždňami. Asi pred tromi rokmi išiel Cyprus. To bol taký módny hit a mal dobré ceny, dneska sú už podstatne vyššie,“ konštatuje Buzgová.

Podľa CA Summer Brezno, je hlavnou novinkou aktuálnej sezóny to, že pribudlo viac destinácií s odletom z letiska Sliač. „K Bulharsku a Turecku pribudol Egypt – Hurgada, Kréta – Heraklion, avšak nie vo všetkých cestovných kanceláriách.“

First či last minute?

Ako nám uviedli v CA Summer, Brezňania viac preferujú last minute zájazdy. Podľa A. Buzgovej z CA Kono, sa nedá povedať, čo ide viac. „Tí ktorí sú rozhodnutí a vedia, že v ktorom termíne môžu ísť a môžu si čerpať dovolenku, tak first minute, to je pre nich oveľa výhodnejšie, pretože si môžu vybrať. V last minute buď idú na to, čo je v ponuke, alebo nejdú vôbec. Nejaké markantné cenové rozdiely medzi first a last minute nie sú.“

Podľa skúseností CA Summer, sú klienti, ktorí k ním prídu na 60% rozhodnutí na akú dovolenku a kde chcú ísť a zvyšných 40% si nechá poradiť. „Ale samozrejme, aj tí, ktorí sú rozhodnutí si nechajú poradiť.“

Ako dodala A.Buzgová z CA Kono, ich klienti väčšinou nie sú rozhodnutí a prídu s tým, že chcú ísť niekde na dovolenku, čo je však široký pojem a nechajú si poradiť. „Potom sú rodiny, ktoré majú dve deti a čakajú na last minute, čo je absolútne nemožné, pretože také izby sa predávajú už ako prvé v decembri, januári,“ upozorňuje.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM