Samospráva

Brezňania musia byť trpezliví: ZOZNAM ulíc, kde budú najväčšie opravy

Breznianska samospráva v tomto roku zrealizuje veľkú rekonštrukciu vybraných úsekov chodníkov a ciest vo všetkých častiach mesta. Prvú etapu začala začiatkom júna.

Ilustračný obrázok k článku Brezňania musia byť trpezliví: ZOZNAM ulíc, kde budú najväčšie opravy
Zdroj: Mesto Brezno

Práce dokončia v júli. V tejto fáze opráv sa vymení starý asfalt za nový celkovo na deviatich uliciach Brezna. V rámci pracovného postupu sa najskôr začalo s frézovaním v meste, odkiaľ sa pracovníci firmy, ktorá zákazku pre samosprávu zhotovuje presunuli na sídlisko Mazorníkovo. V rovnakom poradí potom zrealizujú aj samotné asfaltovanie.

Najväčšie úseky chodníkov sa zrekonštruujú na Nábreží Dukelských hrdinov a mazorníckych Ulici Májového povstania českého ľudu a Ulici 9. mája. Menšie vynovené úseky pribudnú aj na uliciach Boženy Němcovej, Černákova, Československej armády, Staničná, Švermova a Štvrť Ladislava Novomeského.

Celková plocha opravených chodníkov má byť takmer 6000 m2. Viac nám o priebehu prác povedal riaditeľ Technických služieb Brezno Ivan Kamenský:

„Opravu chodníkov realizujeme dodávateľsky a s frézovaním sa začalo prvý júlový týždeň. Úseky v tejto etape sme vyberali na základe vlastných obhliadok i podnetov od občanov. S asfaltovaním jednotlivých chodníkov by sa malo začať už v priebehu aktuálneho týždňa.“ Dokončiť práce by podľa jeho slov malo trvať približne ďalšie dva týždne, najneskôr do konca júla.

Využijú aj starý asfalt

Navnivoč pritom nevyjde ani pôvodný povrch, ktorý bol z chodníkov odstránení frézovaním. Ten kvalitnejší chcú zamestnanci technických služieb neskôr využiť pri oprave iných úsekov mestských komunikácií.

Menej kvalitnú hmotu zasa použijú na rekonštrukciu poľných ciest, ktorých sa v okolí Brezna nachádza niekoľko desiatok kilometrov. Nové chodníky pribudnú na miestach pravidelných prechádzok ako je napríklad úsek na nábreží Hrona od Baldovského mosta smerom k breznianskemu gymnáziu, ale aj pred často navštevovanými verejnými inštitúciami ako sú pošta, úrad práce alebo obvodné oddelenie štátnej polície.

Chodníky na cintoríne

Rozsiahlu opravu chodníkov ocenil aj primátor mesta Tomáš Abel: „Rekonštrukcie ciest i chodníkov sme sa snažili realizovať priebežne už od roku 2015 a stihli sme tak napokon oveľa viac než sme pôvodne plánovali. Ani táto etapa nie je určite poslednou a nové chodníky plánujeme vybudovať aj na starom a novom cintoríne či na uliciach Kiepka a Nálepkova.“

Rekonštrukcia chodníkov na spomínaných deviatich uliciach je realizovaná z prostriedkov mestského rozpočtu a samosprávu bude stáť približne 180-tisíc eur.

Zdroj a foto: Mesto Brezno

Zdroj: brezno.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM