Rôzne

Brezňania rozhodli: Nové ihrisko bude stáť v oddychovej zóne na nábreží Hrona

Práce na výstavbe nového detského ihriska, o ktorom hlasovali Brezňania, už začali. Hotové by malo byť do polovice júna.

Ilustračný obrázok k článku Brezňania rozhodli: Nové ihrisko bude stáť v oddychovej zóne na nábreží Hrona
Zdroj: Mesto Brezno

Brezno tento rok uspelo v rámci projektu Lidl ihrisko Žihadielko a v kategórii miest s počtom obyvateľov 20-tisíc až 33 999 obsadilo prvé miesto s celkovým počtom 136 667 odovzdaných hlasov. Získalo tak hlavnú cenu, ktorou je vybudovanie moderného a hlavne bezpečného detského ihriska v celkovej hodnote 87-tisíc eur.

Jednou z podmienok projektu bolo poskytnutie pozemku, na ktorom má byť realizovaný. „Zvažovali sme tri lokality – na Ulici ČSA, 9. mája a nábrežie Hrona. Zvíťazilo nábrežie Hrona, pretože je najdostupnejšie pre všetkých Brezňanov, teda z každého smeru je to približne rovnaká vzdialenosť. Celá zóna je už dnes pekne upravená, vybudovali sme tu dopravné ihrisko, fitpark, workout, Veolia tu osadila pekné ihrisko, ale nové detské ihrisko bude zase len lákadlo pre malých aj veľkých,“ povedal primátor Tomáš Abel.

Pre rôzne vekové kategórie

Podľa slov architekta Karola Lička z investičného odboru mestského úradu bude Žihadielko umiestnené v priestore dopravného ihriska na zelenej ploche východne od parku seniorov ako súčasť koncepcie rozvoja nábrežia Hrona.

„Ihrisko je navrhnuté tak, aby splnilo požiadavky pre rôzne vekové kategórie detí, čomu sú prispôsobené aj dopadové plochy. Pre menšie deti to je EPDM liata guma, pre väčšie štrk. Deti sa budú môcť zahrať na dvoch hradoch, pieskovisku, kolotoči, hojdačkách či prevážovadlách,“ uviedol Ličko.

Všetky herné prvky vo veselých a hravých motívoch s podobizňami včielky Maje a jej kamarátov budú z odolných materiálov, pre zvýšenie bezpečnosti bude celé ihrisko oplotené a nebude chýbať ani stojan na bicykle a informačná tabuľa s prevádzkovým poriadkom. Dostatok lavičiek rozmiestených v každej časti ihriska zabezpečí aspoň chvíľu oddychu pre deti a ich rodičov.

Otvorenie už v júni

Spokojnosť, že Žihadielko bude stáť práve v Brezne, neskrýval ani primátor Tomáš Abel: „Ukázali sme, že keď sa ľudia dokážu spojiť pre dobrú vec a zvlášť, keď je to pre naše deti, dosiahneme veľa. Moja úcta a poďakovanie patrí všetkým hlasujúcim a verím, že nové detské ihrisko sa bude tešiť vysokej návštevnosti.“ Oficiálne otvorenie je naplánované na 16. júna.

Vedenie samosprávy však nezabúda ani na už existujúce certifikované detské ihriská v meste. „Objednali sme spracovanie revíznej správy, ktorej výsledkom bude obnova a oprava detských zariadení – hojdačiek, šmýkačiek, pingpongových stolov, doplnenie a úprava pieskovísk, oplotenie, doplnenie hracích prvkov a vybudovanie jedného nového detského ihriska na ŠLN pre najmenších aj staršie deti,“ dodal primátor.

Zdroj a foto: Mesto Brezno

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM