Správy

Brezňania sa dočkajú novej modernej stanice, cestujúcich čakajú viaceré novinky

Prevádzkovateľ Slovenská autobusová doprava Zvolen sa rozhodol pre výstavbu novej autobusovej stanice v Brezne. Ľudí potešia aj viaceré novinky v cestovaní.

Ilustračný obrázok k článku Brezňania sa dočkajú novej modernej stanice, cestujúcich čakajú viaceré novinky
Zdroj: TASR

Prevádzkovateľ Slovenská autobusová doprava Zvolen plánuje s jeho výstavbou začať už v októbri. Podľa slov predsedu predstavenstva Adriána Polónyho, hlavným dôvodom je, že Brezno ako okresné mesto s veľkou hybnosťou nielen obyvateľov, ale aj návštevníkov, nemá vlastné nástupište.

„Ako významný dopravca v rámci kraja sme sa pre tento krok rozhodli po rokovaní s primátorom Brezna, ktorý nás do pozície, čo s týmto priestorom, tlačil od jeho nástupu do funkcie. V súčasnosti by cestujúca verejnosť mala mať zabezpečený istý komfort aj na autobusových staniciach, poskytnuté zázemie, ochranu pred počasím a služby, ktoré k dnešnému storočiu patria."

Do čakárne aj cez čipovú kartu

SAD Zvolen v priestoroch súčasnej autobusovej stanice v rámci pár mesiacov vybuduje veľkú čakaciu miestnosť s bezbariérovým prístupom a napojením na toalety, pričom prístupná bude cez čipovú kartu. To znamená, že jej užívateľ si ju bude môcť otvoriť kedykoľvek počas 24 hodín denne.

Rovnako nebude chýbať dopravná kancelária s vlastnou čakárňou, z druhej strany informačná kancelária mesta v rámci celého okresu, ako aj napojenie na Nízke Tatry, stojany na bicykle, nabíjačka na elektrobicykle či parkovanie pre osobnú dopravu. Celý areál bude monitorovaný kamerovým systémom.

Ako dodal Adrián Polóny, náklady na vybudovanie modernej stanice predstavujú sumu asi 1 200 000 eur v prípade, že ich počas výstavby ešte niečo neprekvapí.

Cestujúci budú obmedzení minimálne

Vzhľadom k tomu, že v tejto lokalite mesta sa blízko nachádzajú supermarkety, SAD obchodné priestory rozširovať neplánuje. Skôr naopak. „V priestoroch umiestnime automaty na nápoje, prípadne balené bagety či nejaké sladkosti. Postupom času ak bude požiadavka od cestujúcich, vieme to rozšíriť aj o iný typ stravy."

S prvými prácami plánujú začať v októbri, kedy by chceli položiť prvú platňu pod stavbou, oplotiť priestor, kde sa bude nachádzať aj vizuál celej stavby, aby verejnosť bola informovaná o termínoch. Cestujúci budú však obmedzení minimálne.

„Aj napriek tomu, že hybnosť liniek v Brezne je niekedy denne okolo 200, z toho 60 spojov SAD Zvolen + diaľkových, obmedzovaní budeme skôr stavebnými strojmi. Možno po dohode s mestom niekoľko prestojových autobusov umiestnime niekde na druhú stranu mosta, čo však ukáže prevádzka a čas," dodal Adrián Polóny.

V tejto lokalite chce mesto vybudovať aj cyklotrasy

Výstavbe modernej autobusovej stanice v Brezne sa teší aj primátor Tomáš Abel. „Som veľmi rád a ďakujem veľmi pekne za spoluprácu, ktorú so SAD Zvolen máme. Teší ma, že vyhoveli našej požiadavke, ktorou bolo, aby v okresnom meste bol vybudovaný autobusový terminál, potrebný pre obyvateľov."

Tieto priestory sú pravidelne udržiavané a pohyb ľudí, ktorí využívajú autobusovú či železničnú dopravu, ale aj priľahlého okolia, je neustále celý rok.

„Som veľmi rád, že sa nemyslelo len na samotnú autobusovú dopravu , ale je tu nadväznosť aj na cyklodopravu, kde práve v rámci tohto projektu sú zapojené cyklonabíjčky. V tejto lokalite plánujeme vybudovať cyklotrasy, čiže jedno nadväzuje na druhé, čo je pre nás veľké plus. Budeme patriť medzi tie moderné mestá, ktoré sa v oblasti dopravných riešení aj v nemotorovej doprave v rámci jeho územia posunuli," uzavrel primátor.

Ilustračné foto, archív

Zdroj: brezno.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM