Kultúra

Brezňania si pochutia aj očami: Spoznajú históriu výroby čokolády v Československu

Návštevníci výstavy sa okrem tradičných výrobcov čokolády na území bývalého Československa dozvedia aj to, že okrem továrenskej výroby bola veľmi rozšírená i výroba čokolády remeselne, drobnými cukrármi.

Ilustračný obrázok k článku Brezňania si pochutia aj očami: Spoznajú históriu výroby čokolády v Československu
Zdroj: TASR/DPA

Výstava Čokoláda v Horehronskom múzeu v Brezne priblíži návštevníkom až do konca januára nastávajúceho roka, kedy a ako sa začala čokoláda vyrábať na území bývalého Československa.

„Čokoládový a cukrovinkársky priemysel patril medzi najvýznamnejšie odvetvia potravinárskeho priemyslu v niekdajšom Československu. Vďaka dlhej tradícii, ktorá sa začala budovať už od polovice 19. storočia, postupným zakladaním viacerých tovární na výrobu čokolády v rakúsko-uhorskej monarchii, mal už v období po konci prvej svetovej vojny nálepku tradičnej továrenskej výroby. Po roku 1920 nastal veľký rozmach v zakladaní nových tovární na čokoládu a cukrovinky. Postupom času sa ich počet vyšplhal na 180 menších či väčších tovární na výrobu čokolády a cukroviniek, ktoré zamestnávali okolo 20-tisíc zamestnancov,“ uvádza Horehronské múzeum.

Návštevníci výstavy sa okrem tradičných výrobcov čokolády na území bývalého Československa dozvedia aj to, že okrem továrenskej výroby bola veľmi rozšírená i výroba čokolády remeselne, drobnými cukrármi.

„Remeselné čokolády a cukrovinky boli populárne a trh s nimi veľmi rozmanitý. Niektorí cukrári boli známi nielen v našej krajine, ale i v zahraničí,“ dodáva breznianske múzeum, ktoré výstavu pripravilo spoločne s Múzeom obchodu Bratislava.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie aktuálne správy

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM