Mário Hanzel Rôzne

Breznianske Lúčky ovládnu ťažné kone

Športový areál na breznianskych Lúčkach ožije už po piaty krát podujatím, ktoré vychádza z pôvodného využitia koní nielen na Horehroní.

Furmani boli neoddeliteľnou súčasťou pri ťažbe dreva a v nedostupných terénoch sa konská sila využíva dodnes. Preto sa organizátori rozhodli pripomenúť si toto staré tradičné remeslo zorganizovaním 5. ročníka súťaže furmanov a ťažných koní „Brezniansky koniarik“. Furmani absolvujú tri disciplíny, a to rýchlostnú – ťahanie saní s nákladom, druhou je silová v páre a poslednou disciplínou je silová v jednotke. Prvý traja budú v každej disciplíne odmenení vecnými cenami. Najlepší furman súťažného dňa získa „Brezniansky koniarik“.

Chov koní v minulosti podmieňovali majetkové pomery gazdovstva. Kým zámožnejší gazdovia vlastnili neraz záprah, chudobnejší si vystačili i bez koňa. Chov koní bol síce náročný na krmivo, na druhej strane práca so záprahom bola vysoko cenená a poskytovala rodine gazdu neraz doplnkový zdroj obživy. Ťažná konská sila sa na jar a v jeseni využívala pri poľnohospodárskych prácach a v zime najmä pri ťažbe a transporte dreva.

Program:

08. 30 hod. – slávnostný nástup 09. 00 hod. – registrácia a otvorenie súťaže 17. 00 hod. – ukončenie súťaže a vyhodnotenie výsledkov

(mh, AFUS)

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM