Samospráva

Breznianski techničiari majú jasný odkaz: Bezohľadní vodiči nám bránia v práci!

Starostlivosť o kilometre chodníkov je na pleciach samosprávy. Žiaľ, časté frflanie a nespokojnosť ľudí s neodhrnutými cestami a chodníkmi zapríčiňujú práve samotní občania.

Ilustračný obrázok k článku Breznianski techničiari majú jasný odkaz: Bezohľadní vodiči nám bránia v práci!
Zdroj: TASR

Zimnú údržbu v meste výrazne urýchli nový kĺbový kolesový traktor, ktorý je prioritne určený na odhŕňanie snehu z chodníkov. Technické služby Brezno (TS) majú v správe viac ako 70 km asfaltových a približne rovnaký počet poľných ciest.

Podľa nového zákona o prevádzke vozidiel v cestnej premávke k nim pribudli aj ďalšie desiatky kilometrov chodníkov v celom meste, za ktorých schodnosť do mája tohto roka zodpovedali majitelia priľahlých domov. Pri pohľade na ich celkovú výmeru je však zrejmé, že pôjde o poriadne preverenie nielen technickej vybavenosti, ale aj operatívneho nasadenia a personálnych limitov TS.

Nonstop služba

„Od 1. decembra sme v zimnej pohotovosti, čo znamená, že zabezpečujeme nonstop službu minimálne na jednom sypači. Zároveň sú všetci výkonní zamestnanci TS a aktivační pracovnici v prípade potreby nasadení na zabezpečenie zjazdnosti ciest a chodníkov. Samozrejme nedá sa zvládnuť všetko naraz a postupujeme podľa operačného plánu zimnej údržby,“ približuje Lukáš Jeremiáš, poverený riadením TS Brezno.

Prioritou sú predovšetkým hlavné cestné tepny, prístup k nemocnici, trasy autobusových liniek a zastávky, vstupy do škôl, škôlok, verejných inštitúcií či priechody pre chodcov.

Až po nich nasledujú miestne komunikácie v okrajových častiach mesta, takže na počkanie, ako si to mnohí z nás predstavujú, to určite nejde.

Bezohľadní vodiči

S pluhovaním v meste sa začína po napadnutí viac ako siedmich centimetrov snehu, TS pritom disponujú veľkým cestárskym odhŕňačom s posypom, malým posýpačom, dvoma traktormi so zadnými radlicami, snežnými frézami a v prípade potreby aj technikou štyroch dodávateľských firiem.

Výrazne zmodernizovaný vozový park TS Brezno sa rozrástol aj o malý kĺbový kolesový traktor, ktorý je prioritne určený na odhŕňanie snehu z chodníkov, keďže má výbornú obratnosť a jeho šírka dosahuje len 120 cm. Navyše sa dá využiť aj v inom ako zimnom období, a to ako kosačka alebo predný nakladač.

V teréne je len niekoľko dní a už jeho možnosti výrazne obmedzujú bezohľadní vodiči. Tí so svojimi autami neváhajú zaparkovať na chodníkoch, čím mechanizmu, ktorý má svoje parametre, znemožňujú ich čistenie.

Breznianski techničiari preto dôrazne žiadajú všetkých motoristov, nech svoje vozidlá odstavujú tak, aby žiadnym spôsobom nebránili vo výkone zimnej údržby v meste. Ide predsa aj o ich bezpečnosť.

Zimy ako na hojdačke

Intenzívne snehové zrážky, ktoré vystriedajú nadpriemerne vysoké teploty a náhle ochladenie či mrznúci dážď, sú nočnou morou každej obce či mesta.

V zmysle nového právneho predpisu totiž priamo samosprávy zodpovedajú za škody, ktoré vznikli v dôsledku znečisteného alebo zľadovateného chodníka, čo je v prípade kalamity skôr pravidlo, než výnimka. Svedčia o tom aj prvé tohtoročné čísla úrazovosti.

Podľa slov hovorcu breznianskej nemocnice Karola Vojtka už v prvý decembrový víkend, kedy Horehronie v priebehu niekoľkých hodín zasiahla silná poľadovica, zaznamenali na urgentnom príjme viac ako 30 úrazov.

Išlo predovšetkým o zlomeniny zápästia, predkolenia, krčka stehennej kosti, vykĺbené prsty a ramená, vyvrtnuté členky, ale aj narazený hrudník, otras mozgu či úrazy hlavy a kolien.

„V dané dni boli v prevádzke dva sypače, ktoré podľa možností posypávali čo najviac ciest a chodníkov a boli nasadení aj všetci výkonní zamestnanci na vyčistenie a posyp autobusových zastávok, schodísk, vstupov do úradov, škôl, škôlok a lavíc ponad železnicu a obchvat,“ vysvetľuje Jeremiáš.

Chopte sa lopaty

Zároveň dodal, že po legislatívnej zmene posilnili nielen oblasť ľudských zdrojov, ale aj strojové vybavenie, no špeciálne v prípade kalamity sú kapacitné možnosti ktoréhokoľvek správcu komunikácií logicky obmedzené.

Aj preto mesto prosí svojich obyvateľov, aby boli zhovievaví a nadviazali na predchádzajúce obdobie, kedy pomáhali zabezpečovať výkon zimnej údržby v uliciach Brezna. Vo vyspelej spoločnosti je predsa úplne prirodzené, že sa každý o svoj životný priestor snaží postarať sám a najlepšie ako vie.

Zdroj: Mesto Brezno, ilustračné foto: TASR

Zdroj: brezno.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM