Katarína Oravská Správy

Brezniansky obvodný úrad sa od 1. októbra ruší: Prejde pod okresný

Od 1. októbra 2013 sa rušia obvodné úrady a vzniknú okresné úrady. Vyplýva to z reformy ESO – efektívna, spoľahlivá a otvorené štátna správa. Zmeny sa dotknú aj Obvodného úradu Brezno.

Ilustračný obrázok k článku Brezniansky obvodný úrad sa od 1. októbra ruší: Prejde pod okresný
Foto: Katarína Oravská

Od 1. októbra vznikne na Slovensku 72 okresných úradov a zanikne 248 miestnych orgánov štátnej správy. ESO je vládny projekt, ktorý má za cieľ vytvoriť novú štruktúru orgánov miestnej štátnej správy sústredením pôsobností vybraných orgánov špecializovanej miestnej štátnej správy do jedného úradu na úrovni okresu a vybudovať sieť pracovísk na báze klientskeho servisu.

Celá reforma by mala podľa ministra vnútra Roberta Kaliňáka do konca tohto volebného obdobia priniesť úsporu viac 700 miliónov eur. „Toto je cesta, ktorou Slovensko musí ísť. Musíme šetriť na štáte,“ vyhlásil premiér Robert Fico.

Zmeny v Brezne

Vládny program ESO je dosiaľ najväčšou plánovanou reformou štátnej správy od roku 1989. V rámci prvej fázy reformy zaniklo od januára 64 špecializovaných krajských úradov. Ich pôsobnosť a kompetencie sa presunuli na iné štátne inštitúcie. V rámci druhej etapy sa od 1. októbra ruší 230 obvodných úradov spadajúcich dnes pod rôzne ministerstvá. Miesto nich vznikne 72 nových okresných úradov, ktoré bude riadiť ministerstvo vnútra. V Brezne zanikne obvodný úrad životného prostredia, obvodný úrad pre cestnú dopravu a pozemné komunikácie, obvodný lesný úrad, obvodný pozemkový úrad a správa katastra. Ich pôsobnosť sa presunie na integrovaný miestny orgán štátnej správy s novým názvom okresný úrad.

Komplexná agenda na jednom mieste

Zámerom vládneho programu ESO je zjednodušiť kontakt občana so štátnou správou a zároveň zvýšiť transparentnosť a efektívnosť vynakladania verejných prostriedkov na štátnu správu. Na komunikáciu občana s orgánmi štátnej správy budú od budúceho roka slúžiť tzv. kontaktné miesta pre občana (KAMO), ktoré budú poskytovať komplexnú agendu štátnej správy pre všetky životné situácie občana. „Každý občan by mal mať v okrese jedno miesto, kde sa môže obrátiť a vybaviť celú agendu, ktorú so štátom má,“ uviedol Kaliňák. Zámerom reformy ESO je aj zabránenie kontaktu medzi občanom a úradníkom, ktorý o jeho veci rozhoduje. Podľa Kaliňáka to má aj protikorupčný charakter. „Bude to podobné ako v banke, ktorá rozhoduje o úvere pre občana bez jeho prítomnosti,“ vysvetlil.

Prvá etapa v Brezne zvládnuté bez problémov

„Na Obvodnom úrade v Brezne sme zvládli prvú etapu ESO bez problémov. Sme pripravení aj na prechod pod okresný úrad, na čom pracujeme prakticky od začiatku celej reformy. Do hlavnej budovy nového Okresného úradu na Námestí gen. M. R. Štefánika 40 sme na prízemie sústredili centrálnu podateľňu okresného úradu a občanom tak uľahčíme každodenný kontakt s úradom prakticky na jednom mieste,“ uviedla prednostka OÚ Brezno Alena Káanová na webe úradu.

Kde čo vybavíte v Brezne

V rámci druhej etapy ESO vznikne teda od zajtra aj u nás okresný úrad. V prehľadnej tabuľke si pozrite, kde budú sídliť jednotlivé odbory.

Okresný úrad Brezno (od 1. októbra 2013)

sídlo odbory
Námestie gen. M. R. Štefánika 40, 977 01 Brezno centrálna podateľňa pre celý okresný úrad, odbor živnostenského podnikania, odbor všeobecnej vnútornej správy, odbor organizačný, odbor krízového riadenia, odbor cestnej dopravy a pozemných komunikácií
Rázusova 40, 977 01 Brezno odbor starostlivosti o životné prostredie, odbor pozemkový a lesný
Brezenská 4, 977 01 Brezno odbor katastrálny: oddelenie technické, dokumentácie a poskytovania informácií; oddelenie zápisov k nehnuteľnostiam

Zdroj: Global24/Webno­viny.sk/TASR/min­v.sk/oubrezno­.sk

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM