Jakub Forgács Správy

Brezniansky primátor vo veľkom ROZHOVORE: Zrealizujeme oveľa viac, ako sme sľubovali

Ako zasiahla pandémia naše mesto a ako hodnotí svoje tri roky vo funkcii? Vyspovedali sme breznianskeho primátora Tomáša Abela.

Ilustračný obrázok k článku Brezniansky primátor vo veľkom ROZHOVORE: Zrealizujeme oveľa viac, ako sme sľubovali
Zdroj: TASR/Ján Krošlák

Záver roka sa nezadržateľne blíži. Oslovili sme preto primátora Mesta Brezno Tomáša Abela, s ktorým sme sa rozprávali o aktuálnych témach. Hovorili sme nielen o dopadoch pandémie. Zhodnotil aj svoje doterajšie pôsobenie vo funkcii a prezradil i to, čo by pred druhými „pandemickými“ Vianocami poprial Brezňanom.

Ako sa mesto popasovalo s pandémiou posledný rok: aký mala vplyv na chod mesta? Čo sa stihlo, nestihlo, aké projekty v meste pandémia zabrzdila?

Naše mesto má rozbehnutých veľa projektov a mňa veľmi teší, že ich pandémia neovplyvnila a žiadne z nich sme nemuseli rušiť. Tento rok sme opäť budovali nové parkoviská, kontajnerové stojiská, opravili sme desiatky kilometrov ciest a chodníkov vo všetkých častiach mesta. Vytvárame sieť cyklotrás, ktoré budú spájať jednotlivé časti mesta s jeho centrom, ale aj s priemyselnými zónami i s turistickými centrami v okolí. Zameriavame sa na rozvoj zelenej infraštruktúry. Zrenovovali sme vnútrobloky, park v centre mesta, vysadili sme novú zeleň. Pokračujeme v rozvoji cestovného ruchu, oprave kultúrnych pamiatok či výstavbe športovísk. Brezno napriek pandémii napreduje tým správnym smerom.

Samozrejme, pandémia ovplyvnila financie, hlavne príjmovú časť mesta, keďže stále nefungujeme v bežnom režime. Darí sa nám však získavať veľké množstvo externých zdrojov na ich realizáciu. Na základe opatrení vlády SR a odporúčaní Regionálneho úradu verejného zdravotníctva sme rušili spoločenské, kultúrne a športové podujatia v našom meste. Nemohli sme ich realizovať v takom množstve a podobe, ako sme ich mali naplánované a ako boli naši obyvatelia zvyknutí. Napriek tomu bolo našou snahou nájsť vždy riešenie a zorganizovať podujatia, ktoré sú v súlade s opatreniami, no zároveň potešia a vyčaria úsmev na tvárach našich obyvateľov.

Podnikatelia v meste zatvorili alebo postupne zatvárajú prevádzky, mnohé z nich neprežijú a neobnovia svoju činnosť. Ak by pandémia pokračovala ďalej, čo by ste im poradili, ako majú prežiť, ako majú znovu rozbehnúť svoje prevádzky?

S miestnymi podnikateľmi neustále komunikujeme a naše mesto už k tejto pomoci pristúpilo. Do pomoci pre podnikateľov musí však v prvom rade vstúpiť štát. Možnosti mesta sú značne limitované. Pomôcť môžeme len do určitej miery a veľmi úzkym skupinám, ktoré majú nejaký vzťah s naším mestom, napríklad čo sa týka nájmov. Na základe legislatívy sme im tieto nájmy mohli znížiť a na určité obdobie mali podnikatelia terasy na námestí otvorené bezplatne. Využili sme zákonné možnosti na pomoc podnikateľom. Treba pripomenúť, že podnikatelia, ktorí majú svoje prevádzky v pamiatkovej zóne mesta, môžu čerpať dotáciu v hodnote 5-tisíc eur. Dotáciu môžu využiť na zhodnotenie a zatraktívnenie vizuálu svojich nehnuteľností.

Viac o tom, ako primátor zhodnotil svoje doterajšie fungovanie vo funkcii, sa dočítate na ďalšej strane.

Ďalšie aktuálne správy

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM