Správy

Brezno bude mať vlastnú kompostáreň: Na výstavbu získalo viac ako 2,3 milióna eur

V meste by mala vzniknúť nová kompostáreň. Ročne spracuje tisíce ton bio odpadu.

Ilustračný obrázok k článku Brezno bude mať vlastnú kompostáreň: Na výstavbu získalo viac ako 2,3 milióna eur
Zdroj: TASR/Dano Veselský

Mesto Brezno získalo dotáciu na vybudovanie kompostárne vo výške viac ako 2,3 milióna eur. Ako samospráva informovala na svojej webovej stránke, kompostáreň bude ročne schopná spracovať 3 500 ton biologicky rozložiteľného odpadu.

Tisíce ton kompostu

Kompostáreň má samospráve pomôcť zabezpečiť legislatívnu povinnosť separácie biologicky rozložiteľných zložiek kuchynského komunálneho odpadu, končiť v nej budú konáre z orezov drevín, tráva z kosenia i zvyšky ovocia, zeleniny či varených pokrmov.

Ročne by mala byť schopná vyprodukovať až 2 100 ton kompostu, ktorý chce samospráva použiť napríklad pri údržbe mesta.

Kompostáreň by sa mala nachádzať na okraji priemyselnej zóny v časti starý Mazorník a tvoriť ju bude niekoľko jednoduchých stavebných objektov.

Aktuálne zo Slovenska

Dostanú vrecúška

„Ide o lokalitu, ktorá je v územnom pláne určená na funkciu priemyselnej výroby a je dostatočne vzdialená od najbližšej obytnej zóny,“ ubezpečil primátor Brezna Tomáš Abel. V rámci projektu mesto nakúpi i kompostovacie vrecúška, každá domácnosť by ich mala dostať 100. Akým spôsobom bude vyriešený zber od rodinných domov, ešte známe nie je.

„Samospráva má zákonnú povinnosť likvidovať aj kuchynský odpad a ak sa ho v značnej miere podarí odkloniť od skládkovania odpadov, zlacnie zvoz komunálneho odpadu. Biologicky rozložiteľný odpad budeme vedieť spracovať a ďalej využiť,“ vysvetlil riaditeľ Technických služieb Lukáš Jeremiáš s tým, že vďaka tomuto procesu mesto zabráni i vzniku skládkových plynov a to najmä metánu, ktorý výraznou mierou prispieva ku globálnemu otepľovaniu planéty.

Chystáte sa na dovolenku do Talianska, Chorvátska či Egypta? Viac o aktuálnych opatreniach v dovolenkových destináciách sa dočítate aj v kategórii Cestovanie.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Prečítajte si tiež

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM