Katarína Oravská Samospráva

Brezno hľadá hlavného kontrolóra: Mestské zastupiteľstvo vyhlásilo voľby

Brezno sa pripravuje na voľbu hlavného kontrolóra. Terajšiemu končí šesťročné funkčné obdobie. Mestské zastupiteľstvo preto vyhlásilo jeho voľbu a schválilo podrobnosti o spôsobe jej vykonania.

Ilustračný obrázok k článku Brezno hľadá hlavného kontrolóra: Mestské zastupiteľstvo vyhlásilo voľby
Foto: Katarína Oravská

Terajšou hlavnou kontrolórkou mesta jej Ingrid Konečná Veverková. Mestské zastupiteľstvo si ju zvolilo v roku 2003 a aj v roku 2009. Druhé šesťročné funkčné obdobie jej končí. Meno nového hlavného kontrolóra mesta sa dozvieme 28. apríla, pričom voľba sa uskutoční v rámci programu riadneho zasadnutia zastupiteľstva.

Voľba hlavného kontrolóra sa uskutoční tajným hlasovaním poslancov. Hlavný kontrolór musí mať minimálne ukončené úplné stredné vzdelania, byť spôsobilý na právne úkony v plnom rozsahu a bezúhonný. Každý kandidát, ktorý splní podmienky, bude pozvaný na zasadnutie zastupiteľstva a bude mať právo na rokovaní vystúpiť v rozsahu maximálne 5 minút.

Na zvolenie hlavného kontrolóra sa vyžaduje súhlas nadpolovičnej väčšiny všetkých poslancov. Ak ani jeden z kandidátov takú väčšinu nezíska, mestské zastupiteľstvo ešte na tej istej schôdzi vykoná druhé kolo volieb, do ktorého postúpia dvaja kandidáti, ktorí v prvom kole získali najväčší počet platných hlasov. V prípade rovnosti hlasov postupujú do druhého kola volieb všetci kandidáti s najväčším počtom platných hlasov. V druhom kole volieb je zvolený ten kandidát, ktorý získal najväčší počet platných hlasov. Pri rovnosti hlasov sa rozhoduje žrebom.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM