Kristína Kožiaková Samospráva

Brezno hospodári lepšie ako v minulosti. Vďaka čomu ušetrilo státisíce eur?

Mesto Brezno patrilo dlho k najzadĺženejším mestám na Slovensku. Nová samospráva mení veci k lepšiemu. Za seba hovoria výsledky hospodárenia aj úspora mesta. Do čoho chce investovať tento rok?

Ilustračný obrázok k článku Brezno hospodári lepšie ako v minulosti. Vďaka čomu ušetrilo státisíce eur?
Zdroj: Dnes24.sk

V rebríčku hospodárenia slovenských miest podľa inštitútu INEKO patrilo Breznu v rokoch 2010 – 2014 miesto v prvej desiatke najzadĺženejších miest na Slovensku. Nové vedenie breznianskej samosprávy začalo túto nelichotivú štatistiku meniť hneď od začiatku svojho pôsobenia.

Zadĺžené mesto

Ku koncu roka 2014 bol dlh mesta vo výške 37,50 % bežných príjmov predchádzajúceho roka. Na konci roka 2015 prestavoval dlh mesta už len 28,46 % bežných príjmov predchádzajúceho roka. Vo vyjadrení dlhu na jedného obyvateľa mesta sa jednalo o zníženie z 189 eur na 161 eur. To všetko sa v Brezne podarilo pri objeme investíci9 vo výške osem miliónov eur, vrátane tých neplánovaných.

Novozvolení zástupcovia na čele s primátorom Tomášom Abelom prebrali po voľbách v roku 2014 mesto, ktorého hospodárenie sa dlhodobo vyznačovalo vysokou zadlženosťou a úverovým zaťažením. Už v prvom roku volebného obdobia však vykonali racionalizačné opatrenia, vďaka ktorým Brezno v roku 2015 hospodárilo so zostatkom finančných prostriedkov vo výške 445 847,40 eur. Konkrétne zníženie počtu pracovníkov a refinancovanie úverov priniesli úsporu na mestskom úrade vo výške viac ako 158 tisíc eur.

Lepšie hospodárenie

V mestom zriadenej spoločnosti Lesy Mesta Brezno, sa dosiahli úspory vo výške 68 tisíc eur. Zlúčenie príspevkových organizácií z mestskej kasy ušetrilo ďalších 152 tisíc eur. Napokon pozitívny dopad na rozpočet malo tiež vypovedanie nevýhodných zmlúv. Kladné stanovisko k záverečnému účtu za rok 2015 vyslovila aj hlavná kontrolórka mesta Ingrid Konečná Veverková: „Teší ma hospodárenie mestských lesov, rovnako ako aktivita našich technických služieb. Okrem toho sa nám konečne podarilo zbaviť neinvestičného dodávateľského úveru, ktorý sme v minulom roku splatili.“

Úspora finančných prostriedkov by bola ešte výraznejšia ako spomínaných takmer 446 tisíc eur, no mesto zrealizovalo niekoľko neplánovaných investičných akcií a súčasne investovalo do modernizácie zariadení a mechanizmov pre Technické služby Brezno.

Vďaka nim sa skvalitnili služby poskytované občanom, ktoré sú pre samosprávu vo vlastnej réžii naviac lacnejšie. Technickým službám sa zároveň podarilo úspešne naštartovať podnikateľskú činnosť. Ambíciu pokračovať v nastúpenom trende deklaroval aj primátor Tomáš Abel: „Ukázalo sa, že urobené opatrenia mali svoj zmysel a ďakujem všetkým, ktorí ich podporili, hoci neboli vždy príjemné. Na budúci rok očakávam ešte lepší výsledok hospodárenia, vďaka ktorému budeme môcť uspokojiť ďalšie požiadavky našich občanov.“

Nové investície

Hospodárenie mesta je opäť nastavené ako proinvestičné. Kým v minulom roku medzi najvýznamnejšie z investičných akcií patrili projekt kanalizácie na Vrchdolinke, rekonštrukcia židovskej synagógy či rekonštrukcia Základnej školy K. Rapoša, tento rok bude prevládať najmä investície do mestských budov, rozvoj cestovného ruchu a voľnočasových aktivít, ale tiež neustále skvalitňovanie služieb poskytovaných občanom.

Môže vás zaujímať:

Analýza, ktorá by vás mala zaujímať: Pozrite si, ako ohodnotili finančné zdravie Brezna

Brezniansky futbal ožíva. FK Brezno po deviatich rokoch opäť vybehne na trávnik

Foto:ilustračné

Zdroj: Mesto Brezno
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM