Správy

Brezno oživí Dedinka zelených šmolkov. Nápadov pre lepšie mesto je dosť!

Ako a kde by sme mohli naše mesto skrášliť či vylepšiť tak, aby sme sa v ňom cítili čo najpríjemnejšie? Nenechajte si ujsť vernisáž, ktorá poodhalí krajšie Brezno.

Ilustračný obrázok k článku Brezno oživí Dedinka zelených šmolkov. Nápadov pre lepšie mesto je dosť!
8
Galéria
Zdroj: Mestské zásahy Brezno

Už dnes (27. novembra) sa v breznianskej synagóge o 16.00 hodine uskutoční vernisáž výstavy architektov, ktorí prezentujú svoj pohľad na problematické alebo nevyužiteľné miesta v Brezne. Aké sú skryté potenciály nášho mesta?

Skrytý potenciál

Tí, ktorí sa aktívne zapájajú do diania v Brezne, zrejme už projekt Mestské zásahy Brezno 2017 poznajú. Jeho cieľom je, tak ako v iných slovenských mestách, nájsť v meste problematické alebo nevyužité miesta a kreatívne do nich zasiahnuť.

Nápadom môže byť čokoľvek od umeleckých inštalácii, úpravy zelene, či tvorby nových zelených plôch až po zložitejšie architektonické koncepty.

Inšpirujú aj Brezňania

Mestské zásahy Brezno 2017 vznikli v úzkej spolupráci s mestom Brezno, ktoré má záujem vybrané návrhy zrealizovať. Dôkazom sú už niektoré zrealizované návrhy. Aktuálne môžete vidieť 29 prihlásených projektov a 23 podnetov od ľudí.

Najviac hlasov získal projekt na vybudovanie zastávky na Vrchdolinke, potom oddychový park na Krčulovej ulici a vyriešenie zastávky medzi ulicami Dolná a Potočná.

Ako informuje web stránky, každý takýto podnet posudzujú odborníci, ktorí odporučia mestu mestu konkrétne zásahy na realizáciu. Nejde však o súťaž, len o snahu pozrieť sa na jednotlivé zásahy a verejný priestor mesta z viacerých pohľadov a realizovať to najvhodnejšie.

Návrhy Mestské zásahy Brezno 2017
8
Galéria
Zdroj: Mestské zásahy Brezno

Dedinka zelených šmolkov

Medzi návrhmi, ktoré sa momentálne realizujú, je Dedinka zelených šmolkov. Vďaka nej vyrastie krajší areál v Materskej škole na Mazorníkove.

„Materská škôlka sa na toto územie premiestnila pred pár rokmi. Bohužiaľ, veľkosť a ani terén areálu nevyhovujú potrebám detí. Areál je síce veľmi čistý a udržiavaný, ale pôsobí smutne a chladne. Najmä kvôli chladným betónovým stenám, ktorými je obklopený. My však v tomto priestore vidíme veľký potenciál. Zamerali sme sa na malé a jednoduché zmeny, ktoré prinesú do priestoru viac zelene a života, čím skvalitnia možnosti pre rozvoj detí,“ píše sa pri projekte.

Zoznam je pestrý aj na ďalšie skvelé nápady: Wake-up call zameraný na zatraktívnenie námestia aj vďaka multifunkčným pohyblivým javiskám, ktoré sa môžu použivať na rôzne účely.

V návrhoch dominuje aj rekonštrukcia nádvoria mestského úradu či projekt Leto_kruhy, ktorých autor navrhol fungujúcu bežkársku dráhu.

Zdroj: Mestské zásahy Brezno
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM