Mário Hanzel Rôzne

Brezno patrí ku kontaminovaným územiam

Ako poukazuje správa envirorezortu na Slovensku sa vyskytujú viaceré oblasti, v ktorých je priemerná dĺžka života obyvateľstva o päť až desať rokov a často aj viac kratšia a v ktorých sa pozoruje zvýšený výskyt rôznych onkologických či kardiovaskulár

„Výskyt významných, najmä rudných ložísk a stáročia trvajúca banská a úpravnícka činnosť v historických banských oblastiach Slovenska na jednej strane, a na druhej strane rozsiahly a ekologicky nekontrolovaný rozvoj hospodárstva Slovenska v 20. storočí spôsobili značné škody na životnom prostredí,“ upozornilo ministerstvo. Najnižšou úrovňou kontaminácie sa vyznačujú najmä okresy severného a severovýchodného Slovenska ako Púchov, Námestovo, Nové Mesto nad Váhom. Najviac narušené životné prostredie majú najmä okresy s historickou ťažbou nerastných surovín Spišská Nová Ves i Gelnica. Problém s kontamináciou je aj v oblastiach ako Levice, Krupina, Banská Štiavnica, Veľký Krtíš, Lučenec, Detva, Poltár, Brezno, Liptovský Mikuláš, Poprad, Rimavská Sobota a Revúca. Nepriaznivý stav je i na Zemplíne a v celom najvýchodnejšom okraji republiky.

Geologická stavba územia SR je veľmi rôznorodá, čo je odrazom rozdielneho výskytu chemických prvkov priaznivých alebo nevhodných z hľadiska ľudského zdravia. Takmer tretina obyvateľov žije v narušenom až silne narušenom životnom prostredí. Toto narušenie je podmienené najmä kontamináciou geologických zložiek. Vysoká úroveň kontaminácie pôd, prírodných vôd, hornín, riečnych sedimentov a nepriaznivo zvýšené parametre prírodnej rádioaktivity boli geochemickým mapovaním dokumentované na viac ako desiatich percentách územia.

Napríklad rakovina je najmenším problémom v oblasti Kysúc, Oravy, Spiša, naopak, vysoká úmrtnosť na rakovinu je v Bratislave, Košiciach a na južnom Slovensku. Najviac srdcovocievnych ochorení sa zaznamenáva v oblastiach južného a stredného Slovenska s kontaminovaným geologickým prostredím.

Informácie o znečistení nielen okresov, ale aj obcí môžu záujemcovia nájsť na webovej stránke www.geology.sk

(mh, TASR)

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM