Samospráva

Brezno sa na týždeň stalo prechodným domovom pre študentov zo zahraničia

V rámci programu Erasmus + do Brezna zavítali študenti z Francúzska a z Poľska v sprievode pedagógov.

Ilustračný obrázok k článku Brezno sa na týždeň stalo prechodným domovom pre študentov zo zahraničia
Zdroj: Mesto Brezno

Takmer týždenný pobyt bol pre nich nielen o skupinových diskusiách či projektových aktivitách, ale aj o zážitkovom spoznávaní slovenskej kultúry, Brezna a jeho okolia.

Jedným z dôvodov obnovenia činnosti Mestského mládežníckeho parlamentu v Brezne bola aj snaha o zintenzívnenie zahraničnej študentskej spolupráce, ktorú sa darí aj napĺňať.

Študentov privítali aj na pôde mestského úradu

Možnosti ako zrealizovať svoje nápady, zlepšiť svoje jazykové schopnosti a získať praktické skúsenosti v medzinárodnom prostredí ponúka práve program Erasmus +, do ktorého sa zapojilo i mesto Brezno. V jeho štruktúre sú pre mladých ľudí najzaujímavejšie projekty mobilít, ktoré zahŕňajú výmenné pobyty mládeže, mobility pracovníkov s mládežou a európsku dobrovoľnícku službu.

Práve na mládežnícke výmeny sa sústredilo aj mesto Brezno. V rámci program Erasmus +, ktorý je zameraný predovšetkým na oblasť neformálneho vzdelávania a jeho cieľovou skupinou sú popri pracovníkoch s mládežou najmä mladí ľudia vo veku 13 – 30 rokov, takmer na týždňovú návštevu do Brezna zavítalo šesť študentov z Francúzska, sedem z Poľska, spoločne v sprievode piatich pedagógov. V utorok ráno ich na pôde mestského úradu privítal viceprimátor Martin Juhaniak.

Väčšina projektových aktivít sa konala práve v gymnáziu

Do projektu je zapojený mestský mládežnícky parlament, a to rovnakou mierou ako breznianske gymnázium, ktorého študenti počas roka realizovali e-twinningové aktivity.

„Tým, že gymnázium bolo do projektu zapojené už minulý rok a zaviazalo sa pomôcť s prípravou, väčšina projektových aktivít sa konala práve na pôde tejto školy. Samozrejme, zahraniční hostia navštívili aj ďalšie stredné breznianske školy, ktoré nepochybne mali čo ukázať. Zavítali do Hotelovej akadémie, ako aj do Súkromnej strednej odbornej školy pedagogickej EBG, kde mali možnosť spoznať opäť niečo iné, možno pre nich nezvyčajné,“ povedala členka mestského mládežníckeho parlamentu Natália Letková.

Hoteláci pre študentov pripravili pestrý program zameraný na ukážky praktických zručností zážitkovou formou. Uvideli prácu barmana, ochutnali netradičné miešané nápoje pripravené klasickou technikou, ale aj formou „free style“. Tí odvážnejší si mohli „šejkrovanie“ vyskúšať aj sami a tých najzručnejších čakali prémiové odmeny. Záver programu zavŕšili ukážkou sabráže a prehliadkou školy.

„Zároveň sme pre nich pripravili program v podobe tvorivých dielní, pričom zhotovenie si vlastného suveníru bolo pre nich jedinečným zážitkom.“

Program bol skutočne pestrý

Pobyt v Brezne bol pre študentov zo zahraničia nielen o skupinových diskusiách či prezentačných aktivitách, našiel sa priestor aj na spoznanie Brezna a okolia.

Program bol skutočne rôznorodý. Študenti spoznávali prírodu, navštívili významné kultúrne pamiatky, ale ja Zbojskú, Horehronské múzeum, synagógu či dokonca aj Múzeum SNP v Banskej Bystrici a Ľupčiansky zámok. Folklórny súbor Mostár pre našich rovesníkov pripravil Školu tanca a na záver sa konala rozlúčková párty v M-klube.

Rodiny v Brezne študentom poskytli prechodný domov

Študenti boli celý čas ubytovaní v hostiteľských rodinách, ktoré sa im stali prechodným domovom. Takmer týždeň si spolunažívali v jednej domácnosti, ktoré pre nich pripravili aj rôzne aktivity. Na vytváraní projektu sa podieľal kolektív gymnázia, zamestnanci mestského úradu a mestského mládežníckeho parlamentu. Vymyslieť program isto nebolo ľahké, čo potvrdila aj Natália Letková.

„Priznávam, že zo začiatku, kým sme mali akú – takú predstavu o tom, čo a ako chceme vlastne robiť, sme sa trošku natrápili. Poznáte to, veľa ľudí, veľa nápadov, málo času, občas nepriazeň počasia a podobné záležitosti. Všetko však sa nám napokon podarilo zrealizovať a verím, že našim kamarátom spoza hraníc sa program páčil a odchádzali z Brezna spokojní.“

Zdroj a foto: Mesto Brezno

Zdroj: brezno.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM