Správy Samospráva

Brezno sa pýši novou atrakciou: Viete, čo znázorňuje hashtag v centre mesta?

O kreatívnu stránku súčasného vizuálu sa postarala Základná umelecká škola (ZUŠ) v Brezne. Autorom návrhu je pedagóg výtvarného odboru Jozef Hančák s kolegami, učiteľmi a žiakmi školy.

Ilustračný obrázok k článku Brezno sa pýši novou atrakciou: Viete, čo znázorňuje hashtag v centre mesta?
Zdroj: FB Tomáš Abel

Priestorové označenie turisticky a fotogenicky atraktívnych lokalít sa v súčasnosti teší čoraz väčšej obľube, preto aj v horehronskej metropole pribudol viac ako osem metrov široký a takmer dva metre vysoký nápis # BREZNO, ktorý sa dá kedykoľvek demontovať či premiestniť pod Informovalo o tom mesto Brezno na svojom webe.

Myšlienka primátora

„# BREZNO“ je hashtag, teda kľúčové slovo označené mriežkou, ktoré sa používa predovšetkým na sociálnych sieťach. Uľahčuje vyhľadávanie príspevkov s podobným obsahom, prepája ich a charakterizuje.

„Hlavnou myšlienkou breznianskeho hashtagu je vytváranie pocitu spolupatričnosti. Sme rozdielni, ale spája nás mesto, v ktorom žijeme. Tento nápad čerpá inšpiráciu zo zahraničia, ako aj z iných slovenských miest a snaží sa vizuálne pútavou formou hovoriť o tom, že hrdosť na to, odkiaľ pochádzame, môže byť súčasťou našej identity,“ zdôraznil brezniansky primátor a autor myšlienky Tomáš Abel s tým, že umiestnenie nápisu nie je náhodné. Práve námestie je turistami najviac navštevovaný priestor, ktorým zároveň vedie hlavná cestná tepna, takže ho uvidia aj motoristi, ktorí mestom prechádzajú.

O kreatívnu stránku súčasného vizuálu sa postarala Základná umelecká škola (ZUŠ) v Brezne. Autorom návrhu je pedagóg výtvarného odboru Jozef Hančák s kolegami, učiteľmi a žiakmi školy.

Ďalšie aktuálne správy

Čo znázorňuje?

„Jednotlivé písmená znázorňujú motívy, ktoré sú späté s Breznom,“ priblížila riaditeľka ZUŠ Gabriela Pravotiaková. Podľa nej # predstavuje rieku Hron, písmeno B zase čipku výtvarníčky a všestranne orientovanej umeleckej osobnosti Eleny Holéczyovej, ktorá v rokoch 1929 – 1948 pôsobila ako slobodná umelkyňa v Brezne.

„Písmeno R to sme my, ZUŠ, respektíve náš podpis, keďže prvý hashtag je z našej dielne, E znázorňuje novú vežu, Z časť portrétu slovenského dramatika, publicistu, prozaika a evanjelického farára pôsobiaceho v Brezne Jána Chalupku, N budovu múzea na Námestí generála M. R. Štefánika a písmeno O stvárňuje ľudový motív z okolia,“ vysvetlila Pravotiaková.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Aktuality z Brezna

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM