Katarína Oravská Samospráva

Brezno sa zbavuje prebytočného majetku: Značka lacno

Mesto sa snaží svoj prebytočný majetok prenajať alebo predať. Často sú však mestské nehnuteľnosti v dezolátnom stave, a teda sa predávajú pod cenu.

Ilustračný obrázok k článku Brezno sa zbavuje prebytočného majetku: Značka lacno
Zdroj: Webnoviny.sk

Azda najdlhšie sa na pondelkovom mestskom zastupiteľstve zaoberali poslanci majetkovými záležitosťami. Poslanci polemizovali nad tým či predať a hlavne za koľko. Na 3-izbový byt na Rázusovej ulici bola vyhlásená verejná obchodná súťaž. Najvyššie ponuka na kúpu bytu mala len cez 12-tisíc eur. Jednoizbový byt na ulici Fraňa Kráľa bol zas znalcom ohodnotený na necelých 6-tisíc eur. „My sme povinný predávať minimálne za cenu znaleckého posudku, preto pri predaji akéhokoľvek majetku si dávame spracovať znalecký posudok a znalec ohodnotil cenu tohto bytu reálne zhruba na 6 000 eur,“ povedal primátor Brezna Jaroslav Demian. To však neznamená, že musia poslanci takto lacno byt aj predať. „Poslanci povedali napriek tomu, že znalec dal takúto cenu, že minimálna cena, ktorú budeme požadovať za 1-izbový byt s výmerou 28 metrov štvorcových v nadstavbe pôvodne panelového domu bude 8 000 eur. Ešte stále je na rozhodnutí poslancov ako sa k prípadným návrhom postavia a zhodnotia ich. Nemusia vôbec nič predať,“ doplnil Demian.

Poslanci vidia problém úplne inde

Od poslancov padlo aj niekoľko návrhov na zmenu politiky, čo sa týka nehnuteľného mestského majetku. Podľa poslanca Jána Králika by malo mesto pred predajom za minimálne financie nehnuteľnosť vyčistiť a spraviť tzv. kozmetické úpravy. Zvýšila by sa tak podľa neho hodnota nehnuteľnosti a mesto by mohlo zarobiť o 10 – 20 % viac. Aj podľa poslankyne Márie Majerčíkovej by mohlo mesto po investovaní do nehnuteľnosti následne na nej zarobiť. Mestský poslanec Milan Palovčík vidí problém inde. Podľa neho by mesto malo svoje nehnuteľnosti kontrolovať a sankcionovať nájomníkov, ktorí nehnuteľnosti ničia. Nad kontrolovaním nehnuteľností vyslovil súhlas aj poslanec Vladimír Kvačkaj.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM