Správy

Brezno v roku M. R. Štefánika upevňuje vzťahy s francúzskym Meudonom. Čo spolupráca prinesie?

Vláda Slovenskej republiky vyhlásila rok 2019 za rok Milana Rastislava Štefánika. Štvrtého mája totiž uplynie presne 100 rokov od leteckej havárie, pri ktorej tragicky zahynul.

Ilustračný obrázok k článku Brezno v roku M. R. Štefánika upevňuje vzťahy s francúzskym Meudonom. Čo spolupráca prinesie?
8
Galéria
Zdroj: Mesto Brezno

Séria podujatí, ktoré slovenská vláda pripravila v rámci Roka Milana Rastislava Štefánika, vyústila 9. mája 2019 do potvrdenia dobrých družobných vzťahov medzi francúzskym mestom Meudon, kde na začiatku 20. storočia Štefánik pôsobil ako astronóm, a slovenským Breznom.

Primátor Brezna Tomáš Abel bol súčasťou slovenskej delegácie na čele s ministerkou kultúry SR Ľubicou Laššákovou, ktorá si vo štvrtok poobede počas oficiálneho ceremoniálu na nádvorí observatória v Meudone uctila pamiatku generála Milana Rastislava Štefánika.

20 rokov spolupráce

„Je to deklarovanie spolupráce, ktorá trvá už dvadsať rokov,“ uviedol Abel v rozhovore pre TASR. Potvrdil, že spolupráca medzi 21-tisícovým Breznom a o niečo väčším Meudonom, ktorý má 46-tisíc obyvateľov, prebieha aj v súčasnosti.

„Počas týchto dní sme sa utvrdili v tom, že to má pre nás veľkú perspektívu, hlavne čo týka budúcnosti, mladých ľudí, rozvoja našich miest a samospráv a samozrejme aj výmeny rôznych tém, či už na kultúrnej alebo politickej úrovni,“ konštatoval Abel.

Cítiť to aj v konkrétnej rovine, keďže medzi oboma mestami je už viacero rozbehnutých projektov. Ide o projekty medzinárodnej spolupráce hlavne pre mladých ľudí, napríklad cez študentský výmenný program EÚ Erasmus, ďalšie projekty sa črtajú v oblasti ochrany životného prostredia.

Podpora observatória

Primátori Tomáš Abel a Denis Larghero sa počas svojho stretnutia v Meudone dohodli aj na ďalších možných projektoch. „Chceme, aby tá spolupráca mala pre nás nejaký význam, aby nebola len na slovnej úrovni, ale aj na úrovni skutkov,“ zdôraznil Abel.

Slovensko sa v Roku Milana Rastislava Štefánika rozhodlo podporiť rekonštrukciu observatória vo francúzskom Meudone, kde na začiatku 20. storočia Štefánik pôsobil ako astronóm. Uviedla to ministerka kultúry SR Ľubica Laššáková po slávnostnom ceremoniáli.

Laššáková spresnila, že celá suma na rekonštrukciu observatória predstavuje 1,2 milióna, pričom SR sa bude podieľať čiastkou do 25 percent.

„Vláda schválila návrh, aby sme istú časť finančných prostriedkov venovali jednak na vytvorenie expozície Milana Rastislava Štefánika, kde observatórium v Meudone nám ponúklo pekný priestor, ktorý potrebuje istú obnovu. Časom by sme sa radi podieľali aj na rekonštrukcii vnútorných priestorov, možno zriadením pamätnej izby. Celá suma predstavuje milión dvesto tisíc eur a z toho nejakých 20 – 25 percent prispeje Slovensko,“ vysvetlila ministerka.

Ilustračné foto, Mesto Brezno

Pamiatka na 100. výročie tragickej smrti gen. Milana Rastislava Štefánika
8
Galéria
Zdroj: Mesto Brezno
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM