Katarína Oravská Rôzne

Brigádnici v breznianskych podnikoch? Pozrite, aké podmienky im kladú majitelia

S letom prichádza aj čas študentských letných brigád. Majitelia breznianskych podnikov majú v tom, akých pracovníkov hľadajú, jasno. Nezoberú len tak hocikoho.

Ilustračný obrázok k článku Brigádnici v breznianskych podnikoch? Pozrite, aké podmienky im kladú majitelia
Foto: Katarína Oravská

Viac ako 18 rokov, zodpovedný, aspoň s minimálnou praxou – taký je podľa niektorých majiteľov reštaurácií ideálny študent na letnú brigádu. Hneď ako sa oteplí, majitelia a prevádzkovatelia reštaurácií otvárajú letné terasy a začínajú hľadať brigádnikov. Každé leto zamestnávajú najmä študentov, ktorí im počas sezóny pomáhajú vykrývať obsluhu na terasách, ale aj dovolenky stálych zamestnancov.

Podľa prevádzkarky reštaurácie Elf na námestí v Brezne Jany Kokavcovej nezáujem zamestnávať brigádnikov pod 18 rokov, bez praxe, súvisí najmä s kvalitou obsluhy. „Sme lepšia reštaurácia a hostia logicky očakávajú kvalitnú obsluhu. Takú im nevyučený študent či brigádnik bez praxe nezabezpečí. V lete sa spoliehame na stálych zamestnancov a ak už prijmeme študenta, musí byť vzdelaný v tomto odbore. Aj teraz máme vysokoškoláčku na brigáde, ktorá absolvovala hotelovú akadémiu,“ konštatovala Kokavcová.

Ako nám potvrdil majiteľ Bombura klubu Maroš Pavúk, študenti sa chodia pýtať na brigády. „Berieme od 17 rokov. Vyžadujeme poctivú prácu a zodpovednosť,“ povedal Pavúk.

Výhodou mladých študentov je najmä ich jazyková zdatnosť, minimálne v anglickom jazyku, čo už je dnes u nich samozrejmosťou.

Foto: ilustračné
Zdroj: TASR/Global 24

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM