Samospráva

Budúcoročný rozpočet Brezna počíta s realizáciou 17 investičných akcií

Novozvolení breznianski poslanci majú za sebou prvé rokovanie. Riešili prideľovanie bytov, personálne zmeny i detaily budúcoročného rozpočtu mesta Brezno.

Ilustračný obrázok k článku Budúcoročný rozpočet Brezna počíta s realizáciou 17 investičných akcií
Zdroj: Mesto Brezno

Zasadnutie novozvoleného poslaneckého zboru začalo správou o plnení uznesení, ktorú prvýkrát do zastupiteľstva predkladala nová prednostka mestského úradu Zuzana Ďurišová.

Bývalú šéfku investičného odboru do tejto funkcie menoval primátor Tomáš Abel začiatkom decembra. Nasledoval návrh všeobecne záväzného nariadenia o určení výšky dotácie na mzdy a prevádzku škôl a školských zariadení zriadených na území mesta na rok 2019, ktorý prešiel bez pripomienok.

Prvá lastovička

Po schválení rokovacieho poriadku mestského zastupiteľstva (MsZ) a jeho komisií sa na rad dostali majetkové záležitosti. V tomto bode sa plénum zaoberalo žiadosťami fyzických osôb na kúpu, nájom prípadne výmenu mestských pozemkov.

Zároveň zrušilo svoje uznesenie z mája tohto roka, ktorým schválilo predaj pozemkov na Ulici ŠLN za účelom výstavby troch bytových domov, keďže stále nedošlo k uzavretiu kúpnej zmluvy zo strany kupujúceho.

Mestskí zákonodarcovia následne odsúhlasili podmienky novej súťaže s rovnakým cieľom – zlepšiť bytovú politiku v Brezne. Prvou lastovičkou sú nedávno postavené mestské byty v rovnakej lokalite, ktorých nájomcov odobrili práve na decembrovej schôdzi.

Prvými z úspešných žiadateľov sa stali zamestnanci breznianskej nemocnice, čím sa samospráva v záujme občanov snažila zastabilizovať personálnu situáciu v tomto zdravotníckom zariadení.

Zákon roka schválili jednohlasne

Program mestského zastupiteľstva pokračoval správou o stave a vývoji pohľadávok za tretí štvrťrok 2018, po ktorej nasledovalo odborné stanovisko hlavnej kontrolórky k návrhu viacročného rozpočtu na roky 2019 – 2021. Konštatovala, že ide o aktívny a progresívny dokument, pričom vyzdvihla najmä zapracovanie tzv. rezervného fondu.

„Snažili sme sa navrhnúť rozpočet tak, aby bol pre nás v prvom rade reálny a aby sme boli pripravení aj na nečakané situácie,“ zdôraznil primátor.

Priority mesta

Budúcoročný rozpočet je pritom nastavený ako vyrovnaný a počíta s realizáciou celkovo 17 investičných akcií. Medzi najdôležitejšie patrí komplexná rekonštrukcia materskej školy na Ulici Dr. Clementisa, výstavba Domu seniorov a denného stacionára, obnova komunitného centra v Zadných Halnoch, regenerácia vnútroblokov, nákup ďalších mechanizmov na zber a zhodnotenie odpadov, obstaranie bytového domu na Mládežníckej ulici, ale aj modernizácia chladenia zimného štadióna či dokončenie avizovaného Múzea komunizmu. Breznianski poslanci „zákon roka“ jednohlasne schválili.

Technické služby povedie poverený riaditeľ

Po správach o výchovno–vzdelávacej činnosti škôl a školských zariadení v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta za školský rok 2017/2018 sa plénum zaoberalo návrhom harmonogramu a rámcového programu zasadnutí MsZ v prvom polroku 2019. Prítomná dvadsiatka hlasujúcich následne poverila výkonom funkcie sobášiaceho siedmich poslancov – Jána Králika, Martina Juhaniaka, Evu Skačanovú, Daniela Struhára, Júliusa Obernauera, Ľubicu Štugnerovú a Martina Ridzoňa a stlačením zeleného tlačidla takisto oprávnila Milana Palovčíka v zmysle inštitútu povereného poslanca zvolávať a viesť zasadnutia MsZ.

Na záver programu primátor predložil návrh na odvolanie riaditeľa Technických služieb Brezno, ku ktorému podľa jeho slov dospeli po vzájomnej dohode. Ako dodal, aj po zložení vedúcej funkcie bude Ivan Kamenský naďalej pôsobiť na mestskom úrade.

Riadením jedinej breznianskej príspevkovej organizácie dočasne poveril jeho doterajšieho zástupcu Lukáša Jeremiáša a to až do vyhlásenia výberového konania, z ktorého vzíde nový riaditeľ.

Zdroj a foto: Mesto Brezno

Zdroj: brezno.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM