Jakub Forgács Správy

Bystrická Europa spúšťa nový systém evidencie parkovania: Ako funguje a čo sa mení pre vodičov?

Plynulá premávka a menej starostí pre vodičov. Pri odchode z parkoviska motoristi už nebudú musieť použiť lístok. O všetko sa postará inteligentný systém. Poľahky sa však poráta aj so špekulantmi.

Ilustračný obrázok k článku Bystrická Europa spúšťa nový systém evidencie parkovania: Ako funguje a čo sa mení pre vodičov?
Zdroj: TASR

Predstava, že opúšťate parkovací priestor bez nutnosti použitia lístka, už nie je nereálna. Banskobystrické nákupné centrum Europa spúšťa od 1. októbra najmodernejší systém evidencie parkovania, s ktorým sa pri výjazde viac nebudeme musieť zdržiavať kontrolou lístka. Nový systém všetkým motoristom sľubuje plynulejšiu premávku a menej frekventované kolízie pri parkovacej rampe.

Rozpozná evidenčné číslo

Parkovací systém, ktorého výmena bola súčasťou rekonštrukcie strešného parkoviska nákupného centra, umožňuje rozpoznávanie evidenčných čísel vozidiel. Tým zároveň vyhodnocuje platnosť parkovacieho lístka a zaistí tak plynulosť premávky. Systém však naďalej vyžaduje výber lístka pri vjazde na parkovisko.

Pre zachovanie spravodlivosti v umožnení prístupu na parkovacie miesta všetkým návštevníkom nákupného centra je v nových pravidlách parkovacieho poriadku ponechaný limitovaný počet hodín pre parkovanie zdarma, t.j. tri hodiny. Systém však automaticky zisťuje, či bolo dané vozidlo v priestore parkoviska menej ako tri hodiny a následne návštevníka okamžite pustí, alebo naopak. Vodičovi vozidla tak zostáva povinnosť uhradiť parkovné po lehote dlhšej ako tri hodiny, a to dve eurá za každú začatú hodinu.

Pokuty pre nezodpovedných

“Nutnosť vyzdvihnúť si parkovací lístok pri vjazde na parkovaciu plochu je tiež daná faktom, že sa v nových pravidlách parkovania snažíme výjsť v ústredy zodpovedným vodičom, ktorí parkujú svoje vozidlá predpisovo. Na druhej strane chceme zamedziť parkovaniu nezodpovedných vodičov na iných miestach, ako na to určených,” dokresľuje zmeny v pravidlách manažér Europa SC, Banská Bystrica Tomáš Hollý. V praxi to bude znamenať aj to, že ak návštevník zaparkuje vozidlo na zebre, mieste určenom pre zdravotne postihnutých, či iným spôsobom zneužije plochy k parkovaniu neurčené, bude mu udelený poplatok za nesprávne parkovanie vo výške 20 eur, ktorý musí pred opustením parkoviska uhradiť. V opačnom prípade sa rampa pri výjazde automaticky neotvorí.

Inteligentný systém sa tiež šikovne poráta so špekulantmi, ktorí by si chceli tri hodiny parkovného predĺžiť jednoduchým výjazdom a následným vjazdom na parkovisko. “Systém bude evidovať vychádzajúce vozidlo, ktoré má prekročiť limit troch hodín. Ak sa vozidlo opätovne na parkovisko vráti do pol hodiny, čerpá si stále svoj limit troch hodín a systém mu nasčíta aj ďalšie predĺženie státia na parkovisku,” pokračuje v predstavovaní noviniek Tomáš Hollý. Na parkoviskách centra sú už niekoľko mesiacov k dispozícii nabíjacie stanice pre elektromobily, ktoré sú prístupné aj po uzavretí parkovísk v nočných hodinách. K značnej investícii do nového systému sa na jar 2015 pridá aj rekonštrukcia vodorovného značenia.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM