Katarína Oravská Futbal

Cesta podbrezovského futbalu k historickému postupu: Z Hutníckej ligy medzi smotánku

História futbalu v Podbrezovej sa začala písať v roku 1920. Klub mal vtedy nie viac ako 50 členov. Prešlo 94 rokov a hráči v bordovo-sivých dresoch sa prebojovali do najvyššej súťaže slovenského futbalu. Pozrime sa, aká bola ich cesta medzi elitu.

Ilustračný obrázok k článku Cesta podbrezovského futbalu k historickému postupu: Z Hutníckej ligy medzi smotánku
Zdroj: Webnoviny.sk

Futbalový oddiel ŽP Šport Podbrezová má bohatú históriu. Klub bol založený v roku 1920. Organizované stretnutia však prebiehali ešte o čosi skôr. Prvé zmienky o nich pochádzajú z rokov 1905 a 1906. Vtedy sa odohrala v Podbrezovej súťaž Hutnícka liga. V rokoch 1911 – 1913 slúžil ako futbalové ihrisko sklad dreva za starou zinkovňou. V 30. rokoch vznikol Športový klub Podbrezová (ŠKP). Mal 49 registrovaných členov. Klub sa zlúčil s klubom Tatran Horná Lehota a neskôr s SK Lopej. Ihrisko vybudoval na vlastných pozemkoch majiteľ hostinca v Podbrezovej na Skalici. Historické foto TU.

Fúzia s Breznom

V roku 1936 ŠKP ako samostatný klub postúpil do 1. triedy Stredoslovenskej futbalovej ligy. Z tade postúpili, na základe podpory železiarní, muži do divízie. Po vojne sa začalo s výstavbou nového futbalového ihriska nad pílou Štiavnička. Tento štadión po delimitácii podbrezovského hutnícko-strojárskeho kombinátu v roku 1951 pripadol závodu Piesok. Železiarne teda vybudovali štadión na sídlisku Kolkáreň. V roku 1959 sa mohlo na ňom hrať.

Družstvá mužov išli čoraz vyššie a vyššie. Z divízie do krajských majstrovstiev, v 80. rokoch do tretej a v 90. rokoch do druhej ligy a odtiaľ do druhej najvyššej slovenskej súťaže. Svoj záujem klub taktiež s posledných rokoch sústreďuje na výchovu mládeže. V roku 2006 sa klub Podbrezová zlúčil s Breznom a vznikol tak Futbalový oddiel ŽP Šport. Zmodernizovali sa štadióny v Brezne, Podbrezovej, Valaskej a ďalších priľahlých obciach.

Známe mená

V roku 2009 odstúpilo A mužstvo z prebiehajúcej súťaže I. ligy. Dôvodom boli neprofesionálne výkony arbitrov. A káder postúpil do II. futbalovej ligy v sezóne 1997/1998 a je tam až dodnes, nie však nadlho. V predošlých dvoch sezónach skončili v druhej najvyššej súťaži na druhom mieste. Svojimi suverénnymi tohtoročnými výkonmi sa zverenci trénera Jaroslava Kentoša prebojovali do najvyššej súťaže. V budúcom ročníku sa tak premiérovo predstavia v Corgoň lige. „Boli sme hladní po úspechoch, a tak sme preskočili všetkých, hoci Michalovce, Prešov aj Bardejov mali na jeseň minimálne rovnakú kvalitu,“ zhodnotil sezónu bývalý reprezentant a líder Podbrezovej Vratislav Greško. Minulý piatok si prevzali medaily a víťazný pohár za prvenstvo v súťaži. Fotogaléria z osláv postupu TU.

Podbrezovský futbal dáva slovenskému a svetovému futbalu veľké mená, ako Marek Bažík, Milan Nemec, Peter Štyvar, Michal Pančík, Matúš Turňa, Saša Savić, Ján Nosko, Ján Gajdošík, Juraj Kucka či Michal Breznaník.

Zdroj: zpfutbal.sk/Web­noviny.sk

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM