Katarína Oravská Rôzne

Chalupka, Padlička či Záturecký: Na breznianskych cintorínoch sú pochované viaceré osobnosti

Breznianske cintoríny sú miestom večného odpočinku viacerých známym osobností. Sú tu aj dve hrobky a spoločné hroby padlých vojakov.

Ilustračný obrázok k článku Chalupka, Padlička či Záturecký: Na breznianskych cintorínoch sú pochované viaceré osobnosti
Foto: Katarína Oravská

Na pomoc sme si zobrali Sprievodcu po breznianskych cintorínoch, ktorý zostavila Ivica Krištofová a nájdete ho v našej knižnici.

Starý mestský cintorín

V roku 1779 zhorel kostol na Bráničke a s ním zanikol aj cintorín, ktorý bol bezprostredne pri ňom. O rok mesto odkúpilo pozemky na Dúbravke a zriadilo tam nový cintorín. Podľa náboženskej príslušnosti sa vyprofilovali časti so samostatnými vstupmi. Spodná časť evanjelická, prostredná katolícka a horná od roku 1863 židovská. Ako ďalej uvádza sprievodca, prirodzenú hranicu medzi nimi tovrili medze lúk a bývalých polí, kam neskôr pochovávali zomrelých z konfesionálne zmiešaných manželstiev. Pri múre boli vyhradené miesta pre inovercov, nepokrstené deti a zomrelých neprirodzenou smrťou.

Hrobky

V starom cintoríne najviac pútajú pozornosť hrobky. Hrobka mestského lekára Ľudovíta Huzsára (1969 – 28.2.1947) a jeho manželiek Fanny a Lotty Aspisz bola postavená v medzivojnovom období, v bližšie neurčenom slohu, z lomového kameňa. Staviteľom bol Ján Ryba.

Hrobka zemianskej rodiny Lehotských, pôvodom z Kráľovej Lehoty bola postavená začiatkom 19. storočia v neorenesančnom slohu, z umeleckého kameňa. Od roku 1990 je zapísaná v Ústrednom zozname kultúrnych pamiatok. Podsledným pochovaným je Egid Lehotský (26.4.1822 – 31.10.1894), verejný činiteľ a statkár. Bol poslancom uhorského snemu za volebný obvod Brezno.

Osobnosti pochované na starom cintoríne

Na starom mestskom cintoríne sú pochované desiatky osobností. Napríklad Ján Čipka, ktorý patril medzi prvých zakladateľov Matice slovenskej. Jeho žena Ema bola dcérou Jána Chalupku. Ten je tu pochovaný tiež. Pôsobil u nás ako evanjelický kňaz a dramatik. Je autorom veselohier Kocúrkovo, Všetko naopak, Trasorítka a Trinásta hodina. Do Brezna prišiel po smrti Jána Kuzmányho, ktorý tiež odpočíva na starom cintoríne.

V Brezne je pochovaný aj sochár Štefan Matej Padlička, rodák z Pohronskej Polhory. Študoval v Budapešti, kde sa usadil a pracoval pre Poľnohospodárske múzeum. Vytváral modely ovocia, zvierat, anatomické modely ľudského tela. V roku 1910 sa presťahoval do Brezna. Vytvoril realistické plastiky s národopisnými námetmi z Horehronia, plastiky robotníkov z Podbrezovských železiarní. Skulptúra Krista na hrobe Jána Polónyho, taktiež na starom cintoríne, je práve jeho dielom.

Pochavaní sú tu napríklad aj Berta Šramková, rod. Ličková, predsedníčka Masarykovej ligy proti tuberkulóze, neskôr predsedníčka Červeného kríža v Brezne či učiteľ, spisovateľ a zberataľ ľudovej slovesnosti Adolf Peter Záturecký. Hrob tu má aj Michal Zibrín, vedúca osobnosť slovenského národného hnutia na Horehroní. Žiadal zrovnoprávnenie národností, zavedenie slovenčiny do škôl a úradov. Vedľa neho leží aj Michal Zibrín mladší, ktorý zomrel v Chicagu. USA, ale pochovaný je vo svojom rodisku v Brezne. Po vzniku Slovenskej republiky bol aktívnym účastníkom protifašistického odboja. Sprostredkovával prechody českých a slovenských antifašistov do zahraničia. Od roku 1948 politický emigrant, nútený opustiť Československo za svoje antikomunistické presvedčenie. V roku 1949 odsúdený v neprítomnosti za velezradu. Toto samozrejem nie sú všetky osobnosti pochované na starom cintoríne, viac nájdete v spomínanom sprievodcovi.

Nový mestský cintorín

Mesto ho podľa Sprievodcu po breznianskych cintorínoch zriadilo začiatkom 20. storočia. Chodníkom je rozdelený na časť evanjelickú a časť katolícku. Pochovaní sú tu Alžbeta Bláhová, francúzka partizánka umučená na Krtičnej v roku 1944, Iva Krnová divadelná ochotníčka, členka reprezentačného družstva ČSR v zjazdovom lyžovaní v roku 1949, Vojtech Wick, právnik, hudobný pedagóg a skladateľ a tiež Ján Zachar príslušník Česko-slovenských légií v Taliansku.

Máme tu aj dva spoločné hroby. Jeden sovietskych vojakov, ktorí zahynuli 3.10.1944 pri havárii lietadla v lokalite Krtičná pri Brezne, v druhom hrobe je 266 rumunských a 17 maďarských vojakov padlých počas oslobodzovacích bojov o Brezno a jeho okolie.

Technické služby spravujú tri cintoríny, vrátane vojnových hrobov a hrobov osobností, ktoré ako povedal riaditeľ TS Tomáš Gaboň čistia a opravujú.

Zdroj: Sprievodca po breznianskych cintorínoch

Starý mestský cintorín
6
Galéria
Foto: Katarína Oravská
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM