Stanislav Černák Rôzne

Chcete sa dať tetovať? Dajte si pozor na nebezpečné tetovacie farby!

Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR upozorňuje na výskyt nebezpečných výrobkov v Európskej únii. Ide o kozmetické výrobky, konkrétne o farby na tetovanie.

Ilustračný obrázok k článku Chcete sa dať tetovať? Dajte si pozor na nebezpečné tetovacie farby!
Zdroj: Webnoviny.sk

Úrad verejného zdravotníctva upozorňuje na nebezpečné farby na tetovanie značky Eternal a Alla Prima z USA. Nebezpečné výrobky nahlásili do systému RAPEX (rýchly výstražný systém pre nepotravinárske výrobky) kontrolné orgány v Holandsku a Nemecku. Informovala o tom hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva SR Lenka Skalická.

Medzi nebezpečnými výrobkami sú farby na tetovanie Eternal Tattoo Ink značky Eternal, pôvodom z USA. Výrobok je v 30 ml priehľadnej plastovej fľaške so žltou etiketou a čiernym uzáverom.

Nebezpečné sú typy Eternal ink Tangerine, Eternal ink Lime green a Eternal ink Old orchid. Ako nebezpečné sú nahlásené aj farby na tetovanie rovnakej značky typ Eternal ink Bright orange a Eternal ink Caramel. Hygienici tiež upozorňujú na farby na tetovanie Prima Black značky Alla Prima z USA. Výrobok typu LOT 1010 je čiernej farby v 60 ml plastovej fľaške. V týchto výrobkoch boli zistené nepovolené látky, polycyklické aromatické uhľovodíky. Spomenuté farby na tetovanie nie sú v súlade s rezolúciou Rady Európy, ktorá stanovuje požiadavky a kritéria na bezpečnosť farieb na tetovanie a permanentný make-up. „Je možné, že uvedené výrobky sa vyskytujú aj v Slovenskej republike,“ upozorňuje hlavný hygienik SR Ivan Rovný.

Nebezpečné farby na tetovanie
8
Galéria
Zdroj: Webnoviny.sk
Zdroj: Webnoviny.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM