Správy

Chrípka na vzostupe. Počet chorých v Banskobystrickom kraji rapídne stúpol

Nepríjemná správa od epidemiológov. Respiračných aj chrípkových ochorení v kraji je výrazne viac.

Ilustračný obrázok k článku Chrípka na vzostupe. Počet chorých v Banskobystrickom kraji rapídne stúpol
Zdroj: TASR

Epidemiológovia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici, ktorý zbiera údaje z celého Banskobystrického kraja, zaznamenali v porovnaní s uplynulým týždňom takmer 53 -percentný vzostup akútnych respiračných ochorení (ARO). Z týchto ochorení sa do chrípky a jej podobných ochorení (CHPO) v porovnaní s uplynulým týždňom vyvinulo takmer o 66 percent prípadov viac. Informovala o tom hovorkyňa bystrického RÚVZ Mária Tolnayová.

„Údaje o chorobnosti banskobystrickému RÚVZ poskytlo 56 percent lekárov pre deti a dorast a 46 percent všeobecných lekárov pre dospelých v tomto regióne,“ uviedla Tolnayová a doplnila, že v porovnaní s rovnakým obdobím vlaňajška je výskyt ARO o 10 percent, no výskyt chrípky a jej podobných ochorení o 42,2 percenta vyšší. Lekári v tomto regióne neevidovali žiadny prípad závažného akútneho respiračného ochorenia (SARI), ani iné vážne ochorenia.

Tisíce chorých

„V 45. kalendárnom týždni evidoval bystrický RÚVZ v kraji 4165 chorých na ARO, čo reprezentuje chorobnosť takmer 1300 osôb na 100-tisíc obyvateľov v starostlivosti lekárov hlásiacich v tomto týždni. Chrípka a jej podobné ochorenia sa vyskytli v 322 prípadoch, čo je chorobnosť vyše 100 osôb na 100-tisíc obyvateľov v starostlivosti lekárov hlásiacich v tomto týždni,“ povedala hovorkyňa.

„Najvyšší počet chorých na ARO je v okrese Lučenec, Rimavská Sobota , Revúca a Veľký Krtíš. Len o niečo nižšia je chorobnosť na ARO v okresoch Zvolen a Žarnovica. Čo sa týka chrípky a jej podobných ochorení je najvyšší počet pacientov v okrese Lučenec, Veľký Krtíš a Žarnovica,“ uviedla ďalej Tolnayová so slovami, že z hľadiska veku ochorenia na ARO aj CHPO najviac postihujú vekovú skupinu ekonomicky aktívneho obyvateľstva, žiakov základných škôl a najmenšie deti vo veku od 0 až 5 rokov. Najnižší výskyt týchto ochorení je tentoraz medzi seniormi.

„V porovnaní so 44. kalendárnym týždňom mierne stúpol počet komplikácií z akútnych respiračných ochorení. Zápalové ochorenia horných ciest dýchacích ciest, ako aj chrípky, sa skomplikovali zápalmi dutín (75 prípadov), zápalmi stredného ucha (31) a v 47 prípadoch zápalmi pľúc. Najviac komplikácií – 6,8 percenta, sa tentoraz vyskytlo vo vekovej skupine seniorov,“ dodala.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM