Jakub Forgács Správy

Chrípka v kraji na vzostupe: Chorých je takmer o 30 % viac, zatvorili aj 6 škôl a škôlok

Nárast počtu respiračných ochorení a prípadov chrípky v Banskobystrickom kraji si vyžiadal prerušenie prevádzky niekoľkých škôl a škôlok. Napĺňajú sa tak predpovede epidemiológov, že chorobnosť bude naďalej stúpať.

Ilustračný obrázok k článku Chrípka v kraji na vzostupe: Chorých je takmer o 30 % viac, zatvorili aj 6 škôl a škôlok
Zdroj: TASR

„Banskobystrický Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ), ktorý zbiera údaje o chorobnosti za celý kraj, evidoval o 18,2 % viac chorých na akútne respiračné ochorenia (ARO) a o takmer 30 % viac na chrípku a chrípke podobné ochorenia (CHPO),“ informovala Mária Tolnayová, hovorkyňa RÚVZ Banská Bystrica. Ako pokračovala, RÚVZ získal informácie na základe analýz z hlásení 53 % lekárov pre deti a dorast a 46 % lekárov pre dospelých.

Prevádzku prerušili v 6 školách a škôlkach

V porovnaní s vlaňajškom je podľa hovorkyne však výskyt ARO nižší o viac ako 22 % a výskyt CHPO o 30 %. V 5. kalendárnom týždni bola v Banskobystrickom kraji pre zvýšený výskyt ARO a CHPO prerušená prevádzka v 6 školských a predškolských zariadeniach. "Konkrétne sa jednalo o MŠ Fiľakovo, na Daxnerovej, v Poltári MŠ Kanadská, v okrese Revúca MŠ Držkovce, v okrese Rimavská Sobota je to MŠ Rimavská Baňa a v okrese Žarnovica MŠ v Rudne nad Hronom a spoločné zariadenie – ZŠ aj MŠ Veľká Lehota, vymenovala Tolnayová.

Ako ďalej uviedla, aktuálne je 5 669 chorých na akútne respiračné ochorenia (ARO), čo reprezentuje chorobnosť takmer 1 790 osôb na 100 tisíc obyvateľov. Chrípka a jej podobné ochorenia sa vyskytli v 692 prípadoch, čo je chorobnosť takmer 219 osôb na 100 tisíc obyvateľov. „Najvyšší počet chorých na ARO je v okrese Lučenec (895), Rimavská Sobota (801), pomerne vysoká chorobnosť je aj v okresoch Revúca, Žarnovica a Žiar nad Hronom. Chrípka a jej podobné ochorenia (CHPO) najviac postihli pacientov v okrese Lučenec, Rimavská Sobota, Veľký Krtíš, Žarnovica a Poltár,“ pokračovala hovorkyňa.

Počet komplikácií vzrástol

„Z hľadiska veku ochorenia na ARO aj CHPO najviac postihujú vekovú skupinu dospelých (1 630 chorých), žiakov základných škôl (1 424), ako aj 0 až 5-ročné deti (1 102),“ spomenula Tolnayová, podľa ktorej je naopak najnižšia chorobnosť medzi dôchodcami. Ako uviedla, lekári v tomto regióne tentoraz neevidovali žiadny prípad závažného akútneho respiračného ochorenia (SARI), ani chrípky AH1N1.

V porovnaní s predošlým týždňom sa podľa Tolnayovej mierne zvýšil počet komplikácií z akútnych respiračných ochorení – na 4,1 %. Zápalové ochorenia horných dýchacích ciest, ako aj chrípky, sa skomplikovali zápalmi dutín (134 prípadov), zápalmi stredného ucha (52) a v 43 prípadoch zápalmi pľúc. „Najviac komplikácií, až 8 %, sa vyskytlo vo vekovej skupine dôchodcov, najmenších detí od 0 do 5 rokov a dospelými,“ dodala na záver.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM