Marcel Páleš Správy

Chrípková sezóna sa rozbehla aj v našom kraji: Ochorenia stúpli o vyše 130 %

Za posledné dni zaznamenali lekári v Banskobystrickom kraji opätovné zvýšenie chorobnosti na akútne respiračné ochorenia (ARO), chrípku a podobné ochorenia (CHPO).

Ilustračný obrázok k článku Chrípková sezóna sa rozbehla aj v našom kraji: Ochorenia stúpli o vyše 130 %
Zdroj: TASR

„V porovnaní s ostatnou analýzou je to o takmer 30 percent viac chorých na ARO a až o 131 percent na CHPO,“ konštatovala hovorkyňa banskobystrického Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) Mária Tolnayová.

Primerane ročnému obdobiu

Tolnayová uviedla, že v medziročnom porovnaní, zrejme vplyvom priaznivého počasia, je výskyt oboch typov ochorení nižší, na ARO o necelé 2 percentá a CHPO o 28 percent. Podľa epidemiológov je to situácia primeraná ročnému obdobiu. Na ARO je v súčasnosti v absolútnych číslach chorých 5148 ľudí, ktorých v tomto týždni do systému RÚVZ zahlásili ošetrujúci lekári. Predstavuje to prepočítanú chorobnosť takmer 1583 na 100 000 osôb. Počet chorých na chrípku je aktuálne 403, čo je chorobnosť 124 na 100 000 obyvateľov.

RÚVZ, ktorý zbiera údaje o chorobnosti za celý kraj, neevidoval tento týždeň žiadny prípad závažného akútneho respiračného ochorenia (SARI). Naďalej sa na pôvode ochorení podieľajú predovšetkým vírusy, ktoré nespôsobujú ťažšie akútne ochorenia.

Chorobnosť zrejme ešte porastie

Mierne klesol počet komplikácií. Najviac skomplikovaných prípadov je medzi seniormi a vo vekovej skupine ľudí v produktívnom veku. Nasledujú adolescenti a žiaci základných škôl vo veku od šesť do 14 rokov. Ostatné vekové skupiny sú na tom približne rovnako.

Najvyšší počet chorých na ARO je v absolútnych číslach v okrese Lučenec (671), nasledujú Žarnovica (663), Žiar nad Hronom (621) a Revúca (615). Na CHPO ochorelo najviac ľudí v okresoch Krupina, Poltár, Banská Bystrica a Banská Štiavnica. Chorí sú predovšetkým obyvatelia kraja v produktívnom veku, žiaci základných škôl a najmenšie deti do päť rokov. Pomerne nízky počet chorých je medzi seniormi.

„Epidemiológovia upozorňujú, že v podstate už chrípková sezóna začala. Chorobnosť podľa dlhodobých štatistík bude zrejme rásť a preto je ideálny čas na venovanie sa prevencii,“ dodala hovorkyňa.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM