Katarína Oravská Kultúra

Chystá sa prvý ročník Horehronského Gurmánfestu: To naj z tradičnej kuchyne i haluškové majstrovstvá

Chuťové poháriky traste sa! Chystá sa prvý ročník Horehronského Gurmánfestu. Ponúkne to naj z našej tradičnej kuchyne aj kultúry. Tešiť sa môžete i na haluškové majstrovstvá a kuchársku show Vojta Artza. Program spestria hudobné vystúpenia, ale aj iné atrakcie.

Ilustračný obrázok k článku Chystá sa prvý ročník Horehronského Gurmánfestu: To naj z tradičnej kuchyne i haluškové majstrovstvá
Zdroj: TASR

Cieľom Horehronského Gurmánfestu zviditeľniť náš región v tom najlepšom svetle, a to cez tradičnú kuchyňu a kultúru.

„Gurmánfest je takpovediac oslavou horehronskej gastronómie, a to v podobe prezentácie tých najlepších, ktorí budú zabezpečovať stravovanie počas podujatia. Nechceme z Gurmánfestu vytvoriť jarmok v takej všeobecne známej podobe s provizórnymi stánkami a „púťovými“ jedlami, ale chceme vytvoriť tradíciu prezentácie kulinárskeho umenia,“ vysvetlil výkonný riaditeľ združenia cestovného ruchu Klaster Horehronie Milan Gemzický.

Ako Gemzický pokračoval, na Gurmánfeste budú variť tí najlepší kuchári v regióne, z hotelov Bystrá, Partizán a Stupka. „Ak hovoríme o tradičnej kuchyni, tak nemôže chýbať zastúpenie v podobe Salaša Zbojská, ktorý náš región hrdo prezentuje doma aj v zahraničí.“

Horehronský Gurmánfest sa koná v sobotu 1.augusta od 9.00 hod. Spojí milovníkov umenia gastronómie a kultúry na jednom mieste, ktorým je lyžiarske stredisko Mýto Ski Centrum v Mýte pod Ďumbierom. Bohatý program podujatia obohatia 21. majstrovstvá sveta vo varení a jedení halušiek, v podaní autorov tejto súťaže, dlhé roky pôsobiacich v Tureckej. Do súťaže sa ešte stále môžu zapojiť družstvá na stránke www.bryndzove-halusky.sk.

Ďalší program doplnia kapely Ploštín Punk, Tulibanda, Lazaro, speváci Thomas Puskailer a Eva Kleinová, spevácka skupina Krnohári, ale aj folklórny súbor Klások, detské animácie a atrakcie, súťaže o siláka Horehronia, Klub vojenskej histórie z Mýta, remeselné stánky a množstvo iných. Vstupné je jedno euro, deti zdarma.

„Kulinárskym zlatým klincom programu bude kuchárska show Vojta Artza, ktorý si špeciálne na toto podujatie pripravil tematicky ladený program,“ dodal Gemzický.

Čítajte tiež:

Vychytávky, ktorými chcú prilákať na Horehronie záplavu turistov: Elektrobickyle, tourbus, zubačka či letecký trenažér

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM