Rôzne

Čiernohronská železnica otvára sezónu počas veľkonočného víkendu

Ako uviedol Aleš Bílek, riaditeľ ČHŽ, po dvojročnej prestávke, keď sa otvorenie železnice neustále posúvalo pre protipandemické opatrenia, sa vrátili k osvedčenému skoršiemu termínu.

Ilustračný obrázok k článku Čiernohronská železnica otvára sezónu počas veľkonočného víkendu
Zdroj: TASR/Ján Krošlák

Čiernohronská železnica (ČHŽ), ktorá patrí medzi najnavštevovanejšie turistické atrakcie v Banskobystrickom samosprávnom kraji a ročne ju navštívi až 70-tisíc turistov, otvára svoje brány už počas veľkonočných sviatkov, v sobotu (16. 4.).

Ukrajinské špeciality

Ako uviedol Aleš Bílek, riaditeľ ČHŽ, po dvojročnej prestávke, keď sa otvorenie železnice neustále posúvalo pre protipandemické opatrenia, sa vrátili k osvedčenému skoršiemu termínu.

V sobotu bude jazdiť aj parná lokomotíva a počas dňa bude v Lampárni podávané obedové menu s ukrajinskými špecialitami. To pripravia rodiny, ktorým nezisková organizácia poskytla vo svojich prenajatých priestoroch dočasné útočisko.

„Otvorenie sezóny je pre nás vždy veľkou udalosťou. Tento rok to vnímame o čosi intenzívnejšie. V kontexte aktuálnej situácie s vojnou na Ukrajine sme si uvedomili, ako železnička za uplynulých pár rokov vyrástla a kam sa posunula. V minulosti sme boli takmer úplne odkázaní na pomoc druhých, dobrovoľníkov a sponzorov, dnes dokážeme vďaka rastúcej návštevnosti pomáhať aj my,“ konštatoval Bílek.

Ubytovali utečencov

ČHŽ po vypuknutí konfliktu ponúkla ubytovanie pre 13 vojnových utečencov. „Príbehy týchto ľudí nemedializujeme. Snažíme sa im poskytnúť pocit bezpečia a pomôcť im začleniť sa do každodenného života. Ide najmä o matky s deťmi. Počas leta sme ich zamestnali u nás. Dievčatá dvakrát do týždňa absolvujú hodiny slovenčiny. Návštevníkov však prosíme o zhovievavosť pri komunikácii,“ dodal Bílek.

Vlaky ČHŽ od Bielej soboty premávajú podľa pravidelného cestovného poriadku dostupného na stránke www.chz.sk. O plánovaných akciách železnica informuje aj na sociálnej sieti.

„Do sezóny vstupujeme s veľkým rešpektom. Zvyšovanie cien má priamy dosah aj na našu prevádzku, čo sa už odzrkadlilo na prvých objednávkach uhlia, nafty a ďalšieho materiálu. Ostávame však optimistickí a takmer po dvoch rokoch pandémie sa už tešíme na prvé stretnutia s turistami, našimi podporovateľmi a dobrovoľníkmi,“ poznamenal Bílek.

Mohlo by vás zaujímať

1. máj 2019 na Čiernohronskej železnici
5
Galéria
Zdroj: Ján Štefek
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM