Ilustračný obrázok k článku Čo všetko dokážete s bazou v kuchyni? Osvedčené aj celkom nové recepty Brezňanov
Foto: Ivana Kováčiková / Zdroj: Dnes24.sk

Čo všetko dokážete s bazou v kuchyni? Osvedčené aj celkom nové recepty Brezňanov

Baza čierna sa zbiera už od nepamäti. Má výborné liečebné schopnosti ale využívame ju často aj v kuchyni. Prinášame vám 5 receptov Brezňanov od klasického sirupu až po autorský recept na fantastický bazový koláčik, ktorý vyhral súťaž.

Ivana Kováčiková Rôzne Recept na dnes
Ivana Kováčiková Rôzne Recept na dnes

Čo všetko dokážete s bazou v kuchyni? Osvedčené aj celkom nové recepty Brezňanov

Baza čierna sa zbiera už od nepamäti. Má výborné liečebné schopnosti ale využívame ju často aj v kuchyni. Prinášame vám 5 receptov Brezňanov od klasického sirupu až po autorský recept na fantastický bazový koláčik, ktorý vyhral súťaž.

Ilustračný obrázok k článku Čo všetko dokážete s bazou v kuchyni? Osvedčené aj celkom nové recepty Brezňanov
Foto: Ivana Kováčiková / Zdroj: Dnes24.sk

O tom, kde baza, zázrak z prírody rastie v okolí Brezna, sme vás informovali v článku: Obľúbená baza čierna kvitne aj v blízkosti Brezna. Miesta, kde všade narazíme na zdravú pochúťku. Tento krát sme sa zamerali na to, aké všakovaké dobroty sa z bazy dajú pripraviť. Nechajte sa inšpirovať receptami, ktoré sú medzi Brezňanmi čoraz populárnejšie. Niektoré ako prírodné liečivo a iné ako skutočné pochúťky. Posledný dokonca vyhral prvé miesto v súťaži o zdravý koláčik.

Každá časť bazy má vynikajúce liečebné uplatnenie, zbiera sa preto koreň, list, kvet i plod. Pri kvetoch sa zbiera celé súkvetie s krátkou stopkou, alebo bez stopky. Kvety odrezávame v suchom počasí a pozorne sušíme zavesené za hlavnú stopku na motúz alebo rozložené bez stopiek v tenkých vrstvách pri teplote do 45 st. C. Kvety bazy obsahujú silice, slizy, triesloviny, glykozidy, organické kyseliny (jablčnú, octovú, valérovú) a vitamín C.

Bazový sirup z kvetov

  • 25 ks premytých kvetov namočíme na noc v 2 l prevarenej studenej vody, k nim pridáme nakrájané kolieska citrónu. Na druhý deň scedíme, do tekutiny pridáme cukor a necháme prejsť varom. Horúcu tekutinu okamžite vlejeme do predom pripravených čistých suchých fliaš,zavreté prevrátime hore dnom.

Bazové šampanské

  • Suroviny: 4 litre vody, kryštálový cukor 500g, 4 kávové lyžice kyseliny citrónovej, 6 – 8 kvetov bazy, 1 citrón, 1 kalíštek jablčného octu
  • Postup prípravy: Opláchnuté kvety bazy dáme do 5-litrovej fľaše, pridáme plátky citróna (dobre umytého a bez jadierok), prilejeme kyselinu citrónovú, ocot. Predtým si cukor rozpustíme v litri horúcej vody, vychladíme a zmiešame zo zvyšnými 3 litrami, cukrovú vodu vlejeme následne do pripravenej fľaše s bazou. Fľašu uzavrieme plátnom, alebo fóliou, ktorú poprepichujeme, aby sa k tekutine dostal vzduch. Necháme 4–6 dní kvasiť, potom precedíme. Nalejeme do čistých šampusových fliaš, zaštupľujeme, previažeme drôtom a dáme do chladu, kde zmes necháme ešte týždeň odležať. Potom je už šampanské pripravené.

Vyprážané bazové kvety nasladko

  • Suroviny: mladé kvety bazy, 1 vajce, polohrubá múka, mlieko, štipka soli, orechy, olej na vyprážanie, práškový cukor, škorica, vanilka, alebo kakao na dochutenie
  • Postup prípravy: Kvety bazy oklepeme od chrobáčikov, opláchneme vo vode a dáme uschnúť. Z 1 vajíčka, polohrubej múky a trocha mlieka urobíme polotekuté palacinkové cestíčko, do ktorého postrúhame asi 4 orechy. Celé kvety aj so stopkou namáčame do cestíčka, vyprážame zo 2 – 3 minútky. Potom ich vyberieme a necháme odkvapkať na papierovej utierke. Môžeme ich konzumovať na ryžových chlebíkoch posypané práškovým cukrom rozmiešaným s postrúhanými orechmi, škoricou, kakaom. Podávame teplé s jahodami, alebo iným ovocím.

Ocot z bazy

  • Pravý bazový ocot sa robí zo sušených kvetov. 1 kg sušených kvetov sa zaleje 1 litrom octu a nechá sa to celé 8 dní na teplom mieste lúhovať. Po lúhovaní sa to precedí cez plátno alebo kávový filter. Tento ocot má využitie nielen pri varení, ale má aj chladivý účinok a môže sa využívať na obklady.

Bazový koláč z tofu

  • Korpus: 200g maslových sušienok, 70g roztopeného klasického masla
  • Tofu vrstva: 3× biele Tofu,3 PL medu,3× vanilkový cukor,2 dl kvalitný bazový sirup najlepšie domáci, 1 zlatý klas
  • Medzivrstva: 2–3 lyžice jahodový lekvár, Šlahačka: 500ml smotana na šľahanie, 2 ks citrónový cukor, 1 stužovač
  • Postup prípravy: Sušienky rozdrvíme na strúhanku, pridáme roztopené maslo, dôkladne vymiešame a natlačíme na spodok okrúhlej formy (priemer tak cca 28 cm). Dáme na chvíľu schladiť do chladničky. Tofu rozbalíme, zlejeme prebytočnú tekutinu a nahrubo nakrájame do misy. Pridáme všetky ostatné suroviny (okrem zlatého klasu) a ponorným tyčovým mixérom dôkladne rozmixujeme dohladka. Teraz pridáme zlatý klas a ešte chvíľu mixujeme, kým sa úplne nezapracuje do cesta. Vylejeme do formy na schladený korpus a pri teplote 180 stupňov pečieme tak 40 minút. Vrch troška zhnedne, ale len naozaj mierne, lákavo. Necháme dôkladne vychladnúť. Teraz potrieme jahodovým lekvárom a na vrch dáme šľahačku pripravenú zo smotany, cukru a stužovača.

Môže vás zaujímať:

Obľúbená baza čierna kvitne aj v blízkosti Brezna. Miesta, kde všade narazíme na zdravú pochúťku

So začínajúcim letom nuda v Brezne nehrozí. Prehľad TOP 10 júnových podujatí

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín