Mário Hanzel Kultúra

Divadelníci z Brezna - absolútni víťazi festivalu

V novomestskom kultúrnom stredisku sa konal od 17. do 20. apríla 14. ročník Festivalu Aničky Jurkovičovej, ktorý je celoslovenskou divadelnou prehliadkou inscenácií s tematikou ženy. Tu Horehronci triumfovali v konkurencii ôsmich domácich a jedného z

Divadelný súbor (DS) Jána Chalupku z Brezna sa stal absolútnym víťazom s hrou Kataríny Mišíkovej Zabudla som. Cenu za najlepší herecký výkon na festivale si odniesla členka víťazného súboru Alžbeta Vagadyová za stvárnenie postavy Márie Sokolovej.

DS Jána Chalupku nadväzuje na históriu divadla v Brezne z konca 18. storočia a novodobú tradíciu z roku 1923, odkedy tento DS nepretržite pracuje. Patrí medzi najstaršie a najaktívnejšie DS u nás. Dlhé roky pracoval pri Dome kultúry v Brezne a dnes vystupuje ako občianske združenie s asi 35 aktívnymi členmi. Pri súbore pôsobí i Štúdio mladých, ktoré zastrešuje záujemcov hlavne zo žiakov stredných škôl. Súbor má na svojom konte desiatky ocenení z divadelných festivalov a prehliadok na Slovensku i v rámci Jiráskovho Hronova – bývalej československej divadelnej prehliadky do roku 1990. Je trojnásobným držiteľom Ceny za tvorivý čin roka na Scénickej žatve v Martine. Úspešne sa prezentoval na festivaloch v zahraničí – Taliansku, Belgicku, Gruzínsku, Dánsku, Poľsku, ČR, Srbsku a Maďarsku. Jeho doménou sú však predstavenia medzi Slovákmi žijúcimi v Rumunsku, Maďarsku a hlavne v Srbsku – Vojvodine.

(text: mh, TASR, foto: dsjchbrezno)

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM