Eliška Šándorová Rôzne

Do Brezna prvýkrát zavíta medzinárodný filmový festival Agrofilm

Aktuálny 33. ročník festivalu prvýkrát ponúkne svoje filmy aj breznianskemu publiku. Ambasádorom sa stal chodec a propagátor zdravej výživy Matej Tóth.

Ilustračný obrázok k článku Do Brezna prvýkrát zavíta medzinárodný filmový festival Agrofilm
21
Galéria
Zdroj: TASR

Dokumentárnym filmom o poľnohospodár­stve, potravinárstve, rozvoji regiónov a udržaní života na vidieku je venovaný filmový festival Agrofilm 2017, ktorý sa začal 2. októbra v Nitre a vychutnať si ho môžeme aj v breznianskej synagóge už tento štvrtok 5. októbra od 17.00 do 19.00 hodiny. Vstup je voľný.

Cieľom prehliadky je šíriť poznatky vedy, výskumu, vývoja a praxe v oblasti poľnohospodárstva, potravinárstva, výživy obyvateľstva, lesníctva, vodného hospodárstva, ekológie, ako aj problematiky vidieka a života jeho obyvateľov. Na 33. ročník festivalu prihlásili filmári 113 filmov z 23 krajín Európy a Ázie.

Chcú zdôrazniť význam zdravých potravín

Iniciátorkou premietania v Brezne je viceprimátorka Petra Dzurmanová, ktorá na margo hosťovania Agrofilmu povedala: „Chceli sme podporiť myslenie ľudí aj v tomto regióne a zdôrazniť dôležitosť a význam produkcie zdravých domácich potravín. Cieľom festivalu je predovšetkým informovať a vzdelávať publikum v tejto oblasti a preto sme sa rozhodli, že sa staneme jedným z jeho premietacích miest.“

FOTO: Breznianska synagóga sa dočkala rekonštrukcie
21
Galéria

Nemá vo svete obdobu

„Veľmi nás teší, že festival sa rozšíril aj o premietanie vo vašom meste. Iniciatíva vznikla na základe osobných kontaktov a zážitkov z festivalového premietania predstaviteľov mesta a organizátorov festivalu. V spolupráci s mestom Brezno chceme tento tematicky veľmi špecifický a jedinečný medzinárodný filmový festival odprezentovať aj publiku u vás,Ide o festival, ktorý podľa našich informácií nemá vo svete obdobu a je venovaný poľnohospodárstvu, potravinárstvu, výžive obyvateľstva, problematike vidieka a životu jeho obyvateľstva, ochrane prírodných zdrojov a zvyšovaniu kvality života ľudí,“ vyjadril sa spoluorganizátor Agrofilmu Ján Škorňa.

Myšlienka podujatia venovaného agropotravinárskej problematike vznikla z pardubického festivalu Technofilm a ostravského Ekofilmu, na ktoré sa prihlasovalo stále viac diel z oblasti poľnohospodárstva, výživy obyvateľstva i potravinárstva. Usporiadatelia sa preto rozhodli zorganizovať samostatný festival pod názvom Agrofilm, ktorý v súčasnosti zastrešuje Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum Nitra.

V Brezne uvidíte šesticu filmov

Organizátori pre projekciu v Brezne vybrali šesť zaujímavých snímok zo slovenskej, ale aj zahraničnej produkcie. Diváci okrem francúzskeho filmu Vyberte si vidiecku alternatívu uvidia dve krátkometrážne slovenské snímky Potravinárstvo a Pôda, nasledovať bude český dokument Geoderma – živý plášť planéty Zem a projekciu opäť uzavrú dva domáce filmy Život v oblakoch a Karpatské bukové pralesy na Slovensku.

Podľa slov Jána Škorňu je festival určený pre všetkých, ktorí majú blízko ku „chlebovému" rezortu, ale aj pre tých, ktorí uvažujú nad tým, čo jeme, kde žijeme a akú planétu odovzdáme našim deťom.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM