Katarína Oravská Kultúra

Do Brezna zavítajú seniori zo šiestich krajín Európy: S našou mládežou sa popasujú v športe a navzájom si odovzdajú nové poznatky

Súbežne s Dňami mesta Brezno 2013 prebehne aj medzinárodné podujatie Partnerské dni – Aktívni seniori v Európe. Cieľom je spoznávať a spájať občanov celej Európy.

Ilustračný obrázok k článku Do Brezna zavítajú seniori zo šiestich krajín Európy: S našou mládežou sa popasujú v športe a navzájom si odovzdajú nové poznatky
Zdroj: Webnoviny.sk

V týchto dňoch sa prelínajú dve veľké podujatia. „V Brezne začnú štvrtkom (30. 5.) oficiálne Dni mesta Brezno a medzinárodný veľký projekt Partnerské dni – Aktívni seniori v Európe,“ povedala Dana Kmeťová, vedúca kancelárie primátora. Podujatie Partnerské dni potrvá do soboty (1. 6.). „Brezno je centrum regiónu Horehronia. Chceme sem prilákať, čo najviac ľudí, nielen z nášho regiónu či Slovenska, ale aj zo zahraničia,“ uviedla Kmeťová na margo projektu.

Spájanie občanov každého veku z rôznych kútov Európy

Projekt je realizovaný v rámci programu Európa pre občanov. Naše mesto organizuje projekt každoročne od roku 2008. „Do mesta Brezno pricestujú delegácie zo šiestich partnerských miest. Je to francúzsky Meudon, český Nový Bydžov, rumunský Nadlac, srbský Čačak, poľský Ciechanów a máme nového projektového partnera mesto Birgu z Malty. Srdce Európy bude žiť a biť v týchto dňoch v Brezne,“ povedala Kmeťová. Podujatie je tento rok zamerané na kategóriu seniorov. „Európska komisia vyhlásila minulý rok 2012 za európsky rok aktívneho starnutia a solidarity, preto aj naše aktivity a celé smerovanie spracovania projektu sme riešili v týchto intenciách,“ uviedla Kmeťová.

Ako sa štát stavia k seniorom

Vo štvrtok o 10:00 oficiálne privíta hostí viceprimátor. V obradnej sieni mestského úradu bude následne predstavený projekt aj samotné delegácie. „Naše seniorské kluby a kluby našich partnerských miest sa odprezentujú svojimi aktivitami a predstavia nám spôsob života v ich meste,“ povedala Kmeťová. Popoludní je v aule Spojenej školy pripravená medzinárodná konferencia na tému Aktívni seniori z pohľadu samosprávy a štátu. „Máme potvrdenú účasť pracovníkov francúzskej ambasády. Príde aj vedúci odboru sociálnej politiky a rodiny úradu Banskobystrického samosprávneho kraja a ďalší hostia,“ priblížila Kmeťová.

Oddych pri dobrej hudbe

Štvrtkový večer na námestí bude patriť hudbe. „Skĺbili sme starú školu s mladou. Pripravili sme Európsky večer hudobných spomienok alebo … Kaviareň pod mestskou vežou, kde zaznejú tradiční repeťácki umelci ako Martin Jakubec, Lýdia Volejníčková, ale aj naši známi mladí muzikáloví interpreti ako Janko Slezák či Mirka Partlová,“ uviedla Kmeťová. Okrem toho vystúpia aj naši dôchodcovia z denného centra Prameň.

JUNIOR vs. SENIOR

V piatok budú proti sebe zápoliť mladí a starí a zároveň si budú vzájomne odovzdávať skúsenosti a obohacovať sa tak o nové poznatky. „V rámci aktivity Junior vs. Senior si budú starší s mladšími navzájom odovzdávať praktické skúsenosti a zručnosti. Seniori oboznámia juniorov s takými vecami, s ktorými sa už deti vôbec nestretávajú, ale môžu ich v praktickom živote využiť. A mladí majú pripravené zručnosti ohľadom počítačov, kamier a podobne,“ povedala Kmeťová. Penzisti sa u nás aj zapotia. „Seniorské tímy budú súťažiť v štvorboji – plávanie, bowling, minigolf a šípky. Nakoniec bude vyhodnotenie, ktorý tím je zdatnejší a kto ako zvládol tieto aktivity,“ uviedla Kmeťová

Relax po náročnom dni

„Aby sme neboli na nich takí nároční a tvrdí, rozhodli sme sa im dopriať aj relax,“ povedala Dana Kmeťová, vedúca kancelárie primátora. V obradnej sieni mestského úradu bude seniorom poskytnuté bezplatné poradenstvo v oblasti starostlivosti o seba samého. „Dozvedia sa ako sa upraviť, ako sa starať o pokožku tváre a tela v každom veku, ale aj ako sa správne stravovať,“ doplnila Kmeťová.

Na jarmoku predstavia seniori typické výrobky zo svojho regiónu

Podujatie Partnerské dni – Aktívni seniori v Európe vyvrcholí v sobotu. O pol desiatej prebehne akt priateľstva, v rámci ktorého budú k soche Milana Rastislava Štefánika položené kvetinové zástavy. „Je pripravený európsky jarmok seniorov. Každé naše partnerské mesto bude mať vyčlenené dva stánky. V jednom stánku budú propagovať svoje mesto a krajinu, z ktorej prišli a v druhom stánku produkty, ktoré sú výsledkom ich činnosti alebo sú to typické produkty daného mesta či regiónu,“ priblížila Kmeťová. Pre zahraničných hostí sú nachystané aj spoločenské večeri, kde majú priestor vzájomne sa lepšie spoznať. Všetky podujatia sú bezplatné a prístupné širokej verejnosti.

Foto: ilustračné

Partnerské dni – Aktívni seniori v Európe
1
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM