Katarína Oravská Rôzne

Dobrovoľníci uspeli s parádnym projektom: Pozrite, čo v lete vyrastie pri Hrone!

Okolie Brezna bude opäť o čosi pestrejšie. Vznikne tu nový priestor, ktorý nás bude nútiť zamyslieť sa. Pozrite, s čím originálnym zaujali dobrovoľníci veľkú nadáciu!

Ilustračný obrázok k článku Dobrovoľníci uspeli s parádnym projektom: Pozrite, čo v lete vyrastie pri Hrone!
Zdroj: TASR

Neformálne skupina Brezňanov sa rozhodla prispieť k zveľadeniu verejného priestranstva a skvalitneniu životného prostredia.

Nábrežie Hrona je vyhľadávaným miestom v Brezne na prechádzky a trávenie voľného času. Priestor v južnej časti teraz dostane novú podobu. Upravia ho do tvaru veľkej šachovnice. Tento projekt sa uskutoční vďaka programu Šanca pre váš región Nadácie Orange. Do desiateho ročníka grantového programu sa so svojím návrhom prihlásil aj tím neformálnej skupiny obyvateľov Brezna a zaujal. „Sme potešení, že z celkového počtu 233 podaných projektov práve naša myšlienka je medzi 50 úspešnými v rámci celého Slovenska. Náš projekt získal od Nadácie Orange finančný dar vo výške 3 000 eur,“ neskrýva nadšenie Milada Medveďová z tímu.

V južnej časti nábrežia Hrona tak vybudujú hraciu plochu o rozmeroch 12×12 metrov. Pozostávať bude z vydláždenej a štrkovej časti. Táto mega šachovnica však bude len symbolická, no zahrať si budete môcť aj tak. Na jednej strane hracej plochy totiž budú umiestnené tri hracie stoly s lavičkami, pevne spojené so zemou. Na týchto si budú môcť obyvatelia zahrať šach s vlastnými figúrkami. Na opačnej strane (strane oponenta) bude umiestnená ležiaca drevená figúrka kráľa symbolizujúca prehru. „Filozofiou je vytvorenie priestoru, ktorý bude znázorňovať životnú partiu človeka obrazne v šachovnici, kde na jednej strane hrá človek s človekom a zároveň hrá človek šach so životom. Bude to priestor na hru, ale aj sebareflexiu meditovanie, diskusie a relax. Šachom chceme zmazať generačné a spoločenské rozdiely medzi jednotlivými hráčmi,“ opisuje cieľ projektu Medveďová.

Na príprave projektu sa podieľa tím troch ľudí. Samotnú realizáciu aktivít zabezpečí podľa odhadov asi tucet dobrovoľníkov. Realizácia priestoru je naplánovaná na obdobie od júla do konca septembra tohto roka. Pozrite si projekt v obrazoch TU Takto bude vyzerať mega šachovnica pri Hrone: Pozrite si vizulalizácie ako prví!

„Veríme, že vytvorením revitalizovaného priestoru prispejeme k zvýšeniu kvality života obyvateľov mesta Brezna, rozvoju komunitného života, podpore občianskeho aktivizmu, eliminovaniu generačných a spoločenských rozdielov, zvýšeniu bezpečnosti pohybu ľudí v území a v neposlednom rade k ochrane životného prostredia,“ dodáva na záver Medveďová.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM