Katarína Oravská Iné športy

Domáci Šima udržal šancu na medailu do poslednej streľby: Ani neviem čo sa stalo, asi som veľký tlak nezvládol

O prvé dve z deviatich biatlonových medailových kolekcií sa bojovalo na Svetovej zimnej univerziáde v Osrblí vo vytrvalostných pretekoch. Medzi mužmi mal šancu na medailu aj náš Michal Šima, ktorý vyrastal biatlonovo práve v Osrblí.

Ilustračný obrázok k článku Domáci Šima udržal šancu na medailu do poslednej streľby: Ani neviem čo sa stalo, asi som veľký tlak nezvládol
Zdroj: TASR

O prvé dve z deviatich biatlonových medailových kolekcií sa bojovalo na SZU v Osrblí vo vytrvalostných pretekoch. Zlato na 20 km mužskej trati získal Ukrajinec Dmytro Rusinov, za ním skončila trojica Rusov, so striebrom Vadim Filimonov (+22,6) a s bronzom Jurij Šopin (+1:25,2). Slovenskí biatlonisti v top desiatke nefigurovali, najlepší z pätice bol 14. Michal Šima, ktorý na víťazného Rusinova stratil 3:23,5 min.

V Osrblí bolo pomerne teplo, najskôr mierne snežilo, potom pršalo, no trať pod ťarchou 55 štartujúcich vydržala až do konca. Prvá streľba ležmo dopriala v bezvetrí zo slovenskej pätice dvom, Bevelaqua a Šima si časové konto penalizáciou nezaťažili, horšie dopadli ďalší traja. Lonský, Kubaliak i Valenta nazbierali po dve trestné minúty a museli sa v ďalších streľbách zmobilizovať, aby sa na najlepších v medzičasoch dotiahli.

Šancu na medailu si Michal Šima udržal až do poslednej streleckej položky stojmo (strelecká bilancia 0–1–0–2). Stačilo len, aby ju zastrieľal čisto, no dve chyby na prvom a štvrtom terči znamenali, že skončil až na 14. mieste. Ak by sa dvom trestným minútam vyhol, mohol sa zaradiť na bronzovú pozíciu. Ďalší zo slovenských vysokoškolákov zastrieľali horšie, 23. Kubaliak (2–1–1–0), 32. Bevelaqua (0–2–1–1), 36. Valenta (2–2–1–1) a 37. Lonský (2–4–0–1) zaťažili svoje časové konto minimálne štyrmi trestnými minútami.

Michal Šima po záverečnej streľbe stojmo zosmutnel. „Bolo to náročné, škoda poslednej položky, v ktorej som dva terče netrafil, mohlo to byť oveľa lepšie. Ani neviem čo sa stalo, asi som veľký tlak nezvládol, inak som mal preteky dobre rozbehnuté. Trať bola náročná, nebežalo sa mi zle, určite lepšie ako deň predtým na tréningu.“

Šima vyrastal biatlonovo v Osrblí. „Určite bolo pre mňa lepšie, keď dokonale trať poznám, viem presne, kde sú zložitejšie technické pasáže a dokážem ich aj lepšie zvládnuť ako ostatní, behám tu už veľa rokov. No a atmosféru môžem len pochváliť, veľmi mi pomáhala. Počas univerziády by som chcel štartovať vo všetkých disciplínach, najviac sa mi darí v šprinte, takže uvidím, ako dopadnem.“

Výsledky vytrvalostné preteky mužov na 20 km:

1. Dmytro Rusinov (Ukr.) 49:52,8 (1 tr. min), 2. Vadim Filimonov +22,6 (2), 3. Jurij Šopin 1:25,2 (3), 4. Oleg Kolodijčuk (všetci Rus.) 1:29,5 (1), 5. Vincent Matheu (Fr.) 1:32,9 (2), 6. Maksim Ramanovski (Biel.) 1:56,5 (0), …14. Michal Šima 3:23,5 (3), 23. Michal Kubaliak 5:08,6 (4), 32. René Bevelaqua 8:18,1 (4), 36. Juraj Valenta 9:02,3 (6), 37. Henrich Lonský (všetci SR) 9:29,2 (7)

Čítajte tiež Prvá medaila hneď do nášho regiónu: Fialková si napriek štyrom trestným minútam dobehla po bronz

Vytrvalostné preteky na 20 km
15
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM