Správy

Dominanta Brezna bude ešte atraktívnejšia: Pozrite, čo pribudne na mestskej veži

Vedeli ste, že podľa historických fotografií mala mestská veža kedysi komín, ktorý viedol z bytu zvonára?

Ilustračný obrázok k článku Dominanta Brezna bude ešte atraktívnejšia: Pozrite, čo pribudne na mestskej veži
Zdroj: FB Tomáš Abel

Horehronská metropola ešte v júni začala s realizáciou projektu obnovy mestskej veže z roku 1830 na Námestí generála M. R. Štefánika, dominanty breznianskeho námestia. Práce postupujú podľa plánu a podľa primátora Tomáša Abela sa po rekonštrukcii ich historická pamiatka stane ešte zaujímavejšou atrakciou pre miestnych i turistov.

Znovu s komínom

„Podľa historických fotografií mestská veža mala kedysi komín, ktorý viedol z bytu zvonára. Rozhodli sme sa, že ho ideme znovu postaviť. Zrekonštruovaná veža tak bude touto novinkou o niečo atraktívnejšia, iná, ako sme boli na ňu doposiaľ zvyknutí,“ konštatoval na mestskom webe Abel.

Breznianska samospráva revitalizuje národnú kultúrnu pamiatku, ktorá je značne znehodnotená a zanedbaná, s cieľom zveľadiť majetok mesta, vytvoriť kultúrne a atraktívne prostredie verejného priestranstva centrálneho námestia.

Čo treba urobiť?

Podľa Veroniky Boháčikovej z investičného odboru magistrátu zhotoviteľ diela, nitrianska firma, ktorá sa venuje obnovám historických budov, hnuteľných a nehnuteľných kultúrnych pamiatok, práce začal vymedzením stavebného priestoru a výstavbou lešenia, nasledovala demontáž krytiny aj latovania, pričom sa zistilo, že vplyvom času a počasia bolo značne degradované.

„Potrebná je výmena niektorých nosných prvkov strechy a tie, ktoré sú v dobrom stave, ošetríme nátermi. Súčasne firma vykonala čistenie a sanáciu fasády, v rámci ktorej pripravila kvalitný podklad pod nové omietky. Interiér objektu vyčistila od holubieho trusu a začala so škrabaním omietok v byte zvonára,“ priblížila Boháčiková.

Ďalšie aktuálne správy

Za státisíce eur

Zhotoviteľ by mal ukončiť práce do konca apríla budúceho roka. Po dokončení príde na rad kompletná obnova interiéru, realizácia nových elektroinštalácií, osvetlenia, výmena okenných a dverných konštrukcií.

Obnova fasády a vnútorných priestorov dominanty má podľa odhadu vyjsť samosprávu na zhruba 670-tisíc eur, čo mesto plánuje hradiť z viacerých zdrojov. Banskobystrický samosprávny kraj sa má podieľať sumou okolo 200-tisíc eur a zvyšok sa mesto okrem vlastných zdrojov snaží financovať aj z nenávratných finančných prostriedkov.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Aktuality z Brezna

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM