Samospráva

Ekologicky aj ekonomicky: Brezno už má svoj prvý mestský elektromobil

Do vozového parku breznianskeho magistrátu prvé vozidlo na elektrický pohon.

Ilustračný obrázok k článku Ekologicky aj ekonomicky: Brezno už má svoj prvý mestský elektromobil
Zdroj: Mesto Brezno

Dojazd: 200 km, maximálna rýchlosť: 150 km/h, množstvo emisií: 0. To sú parametre, ktorými sa môže pýšiť prvý mestský elektromobil v Brezne.

Radnica ho kúpila vďaka štedrej dotácii z Environmentálneho fondu za účelom zabezpečenia činností vo verejnom záujme. V tejto súvislosti mesto plánuje už na budúci rok vybudovať na svojom území dve elektronabíjacie stanice prístupné verejnosti.

Ekologické Brezno

V decembri pribudlo do vozového parku breznianskeho magistrátu prvé vozidlo na elektrický pohon. Pred niekoľkými mesiacmi totiž ministerstvo životného prostredia vyhlásilo výzvu, v rámci ktorej mohli slovenské mestá a obce žiadať o finančné prostriedky na kúpu elektromobilu.

Brezno so žiadosťou uspelo a envirorezort mu na tento účel poskytol dotáciu vo výške 30-tisíc eur z Environmentálneho fondu. Zvyšnú sumu v hodnote 5000 eur mesto dofinancovalo z vlastných zdrojov.

Podľa slov mestskej projektovej manažérky Viery Medveďovej sa elektrický automobil bude využívať výlučne na činnosti nehospodárskeho charakteru a to vo verejnom záujme na výkon samosprávnych funkcií v súvislosti s mestským úradom.

„Z pohľadu ochrany životného prostredia je elektromobil najvhodnejším dopravným prostriedkom, lebo neznečisťuje prehustené mestské prostredie, zaťaženie hlukom je minimálne, prevádzkové náklady sú nízke. Oproti benzínovým autám sa menej opotrebujú aj súčiastky,“ vysvetľuje Medveďová.

Ušetrené finančné prostriedky môže samospráva navyše využiť na ďalšie zlepšenie životných podmienok obyvateľov, čím tento projekt napĺňa stratégiu, zásady a priority štátnej environmentálnej politiky.

Žiadne emisie

Moderné päťmiestne vozidlo na elektrický pohon s automatickou prevodovkou a výkonom 100 kW neprodukuje žiadne emisie a na jedno nabitie prejde približne 200 kilometrov.

Doba nabíjania sa pritom pohybuje od 45 minút prostredníctvom rýchlonabíjacej stanice až po 17 hodín cez bežnú zásuvku na 230 V. V tejto súvislosti samospráva plánuje už na budúci rok vybudovať dve elektronabíjacie stanice na centrálnom parkovisku a v parkovacej zóne na severnej strane námestia, ktoré budú dostupné pre všetkých majiteľov takýchto typov vozidiel.

Podľa slov primátora Tomáša Abela chce dať mesto týmto krokom verejnosti dôležitý impulz, že práve progresívne ekologické riešenia sú cesta.

„Uvedomujeme si, že je to otázka možno piatich až desiatich rokov, kým budú elektromobily štandardná vec, keďže dnes sú naozaj drahé a nie každému dostupné, ale využili sme túto možnosť, pretože do budúcna majú naozaj veľmi veľký potenciál,“ uzavrel primátor.

Zdroj a foto: Mesto Brezno

Zdroj: brezno.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM