Katarína Oravská Rôzne

Festival o životnom prostredí aj v Brezne: Pozrite si kompletný program Envirofilmu

Snímky z rôznych kútov sveta s ekologickou a environmentálnou tematikou si budeme môcť pozrieť čoskoro aj v našom meste. Pofestivalové premietanie jubilejného 20. ročníka známeho medzinárodného podujatia bude určené pre širokú verejnosť.

Ilustračný obrázok k článku Festival o životnom prostredí aj v Brezne: Pozrite si kompletný program Envirofilmu
Zdroj: Webnoviny.sk

Mesto Brezno sa 12. (piatok) a 16. septembra (utorok) stane hostiteľom úspešného medzinárodného festivalu filmov a iných titulov, zameraných na životné prostredie a ochranu prírody Envirofilm. Počas dvoch celých dní si budú môcť žiaci základných škôl, študenti stredných škôl a tiež široká verejnosť pozrieť filmy, ktoré boli prezentované v tomto, ale aj v minulom ročníku festivalu a tiež tie, ktoré boli ocenené.

„Festival otvorí primátor mesta, Jaroslav Demian, spolu s riaditeľom festivalu, štátnym tajomníkom Ministerstva životného prostredia, Jánom Ilavským. Súčasťou otvorenia festivalu bude aj beseda s odborníkmi na tému Chránené územia okresu Brezno a premietnutie krátkeho dokumentu Huculská duša Muránskej planiny,“ priblížila asistentka primátora Alena Šperková.

Ako pokračovala, stredoškolákom priblíži kontrast civilizácie a prírody rakúsky film Od čierneho lesa a k čiernemu moru a veľkým lákadlom je slovenský film Príbehy tatranských štítov – Stopy na Hrebeni, ktorý v tomto roku získal Cenu generálneho riaditeľa RTVS. Repertoár dopĺňajú aj mnohé ďalšie tituly.

„Verejnosť si bude môcť vybrať a sledovať filmy v dome kultúry alebo v Bombura klube vo večerných hodinách,“ uviedla Šperková. Jeden blok filmov ponúka francúzske Purpurové ženy, slovenské Vlčie hory a Barabášove Stopy na Hrebeni. Druhý blok tvorí čínsky Syn zeme, nemecký Terra X: Expedícia Nemecko: Cesta časom naprieč 500 miliónmi rokov a dánsky Podvodníci s emisiami. Súčasťou podujatia v Brezne budú aj sprievodné tematické výstavy.

Envirofilm 2014 v Brezne 16. september (utorok), premietanie pre verejnosť:

Mestský dom kultúry
18:00 – 19:00
SYN ZEME, Čína, 60´
Film získal Cenu v kategórii dokumentárne filmy Envirofilm 2014 za obsažné spracovanie širokej témy, ekonomika verzus životné prostredie, za občiansku statočnosť a filmársku odvahu.

19:10 – 19:55
TERRA X: EXPEDÍCIA NEMECKO: CESTA ČASOM NAPRIEČ 500 MILIÓNMI ROKOV, Nemecko, 45´
Film získal Cenu v kategórii dokumentárne filmy Envirofilm 2014 za bravúrne grafické a obrazové spracovanie geologickej cesty časom a za fascinujúci príbeh premeny našej planéty.

20:05 – 21:02
PODVODNÍCI S EMISIAMI, Dánsko, 57´
Film získal Cenu v kategórii spravodajské a publicistické programy, magazíny a filmy Envirofilm 2014 za odvážne a detailné odhalenie magapodvodu pri obchode s emisiami.

klub Bombura
18:00 – 18:52
PURPUROVÉ ŽENY, Francúzsko, 52´

19:10 – 20:00
VLČIE HORY, Slovensko, 48´
Film získal Cenu riaditeľa festivalu najlepšiemu filmu slovenského autora a Cenu detskej poroty Envirofilm 2014.

20:10 – 21:03
STOPY NA HREBENI, Slovensko, 53´
Film získal Cenu generálneho riaditeľa RTVS Envirofilm 2014 za unikátne spracovanie histórie našich veľhôr a ich objaviteľov.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM