Samospráva

Festival zdravia dopadol úspešne. Brezňania sa zaujímali o vyšetrenia odborníkov

Od mája si ľudia v 24 mestách Slovenska majú možnosť rýchlo a zadarmo preveriť svoj zdravotný stav. Výnimkou nebolo ani Brezno.

Ilustračný obrázok k článku Festival zdravia dopadol úspešne.  Brezňania sa zaujímali o vyšetrenia odborníkov
Zdroj: Mesto Brezno

Po roku sa v Brezne opäť uskutočnil Festival zdravia. Účastníci si vypočuli, ako sa správne starať o svoje zdravie, okrem iného si mohli nechať zmerať hladinu cukru v krvi, vyšetriť cievy, zistiť svoju krvnú skupinu, absolvovať bezplatné odborné očné vyšetrenie, ako aj chrbtice či súťažiť o hodnotné športové hodinky.

Návštevníkom poskytli cenné rady

Festival zdravia je unikátny projekt zdravotnej poisťovne Dôvera plný atraktívneho programu zameraného na tému starostlivosti o svoje zdravie a dôležitosti prevencie pred ochoreniami.

Pred pár dňami zavítal aj do Brezna, kde na námestí návštevníkov čakali odborníci, ktorí merali hladinu cukru v krvi, tlak, zistili krvnú skupinu,vyšetrili chodidlá, diagnostikova­li pleť.

Organizátori mysleli aj na najmenších, pripravili pre ne hry v detskom kútiku. Účastníci festivalu sa mohli zapojiť aj do súťaže o športové hodinky. Stačilo vypísať prihlasovací formulár a vhodiť ho do pripravenej urny na podujatí.

Očná lekárka ponúkla vyšetrenie na kvalitnom prístroji

Do podujatia v Brezne sa aktívne zapojilo aj mesto. Festival zdravia spoločne s odborom starostlivosti o obyvateľa mestského úradu doplnilo aj o odborné rady domácich ľudí – očnú lekárku Evu Laurinc Wolframovú a maséra Jána Nemčoka, ktorí sa niekoľko hodín venovali návštevníkom.

Ako povedala Eva Laurinc Wolframová, tichým zabijakom zraku je ochorenie Glaukóm, očná hypertenzia, tzv. zelený zákal. Postupným odumieraním zrakového nervu, vplyvom zvýšeného očného tlaku spôsobí slepotu. Na námestí pracovala na kvalitnom prístroji AutoRefraktoKe­ratoPachyTono­metri, ktorý precízne zmeria dioptriu, povrch rohovky, hrúbku oka a už spomínaný tlak.

„Sú to vyšetrenia, ktoré v prípade ochorenia upozornia na nutnú dispenzarizáciu a liečbu, aby sme sa mohli dlho pozerať na svet zdravými očami,“ dodala očná lekárka.

Metóda na vysunuté platničky

Ján Nemčok spolu s kolegami záujemcom ponúkli mechanické vyšetrenie chrbtice so zameraním na pohybový systém, určenie skoliózy, kyfózy, ako aj urobili krátke masáže šije. Predviedli tiež cvičebnú metódu doktora Smíška SM systém, ktorý je jednoduchý, fyziologický a hlavne účinný cvičebný postup pomocou naťahovania elastického lana.

„Rýchlo a jednoducho posilňuje oslabené svaly a uvoľňuje svaly preťažené. Cvičenia stabilizujú telo (chrbticu) a zároveň vytvárajú pohyb – mobilitu.“ Podľa Jána Nemčoka, cvičením sa eliminuje skolióza. „V prípade, keď sú vysunuté platničky, SM systém ich pomáha prirodzeným spôsobom zasúvať naspäť. Záujemcov vieme naučiť aj základných 12 cvikov, ktoré si môžu opakovať denne 10 – 15 minút doma.“

O odporúčania a vyšetrenia odborníkov, celkovo o akciu zameranú na starostlivosť o zdravie bol aj tento rok v Brezne veľký záujem.

Zdroj a foto: Mesto Brezno

Zdroj: brezno.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM